10 lucruri despre escape room-uri

Am descoperit jocul escape room anul trecut si de-atunci am tot trecut pragul a diverse camere din care fie am evadat cu mandrie, fie am devenit victima, fara sansa de scapare. Pana acum, am fost la 6 escape room-uri din Bucuresti, unde am incercat sa evadez din in 11 camere. Trei dintre ele mi-au venit de hac, iar din opt am evadat cu zambetul pe buze si fericita ca am reusit, alaturi de colegii din echipa, sa deslusim misterul care ne-a ajutat sa gasim cheia care a deschis usa camerei.

Cu fiecare escape room la care am fost, am realizat ca sunt atat de multe lucruri pe care trebui sa le stii, incat este bine sa ai in echipa oameni cu experienta si cunostinte in varii domenii. In plus, sunt cateva chestii de baza, care iti pot asigura reusita in “ale evadarii”. Asadar, daca vrei sa evadezi dintr-un escape room, iti recomand sa tii cont de urmatoarele lucruri:

1.  Fii un “explorator inrait/observator expert ”. Vrei sa iesi din camera? Pune mana si cauta prin fiecare coltisor al camerei, prin mobilier, uite-te cu atentie la obiectele decorative, analizeaza peretii camerei, verifica toate locurile mai putin accesibile etc. Nimic, aproape nimic, nu este pus intamplator acolo!

2.  Deprinde meseria de “lacatus sef”. Da, te reorientezi profesional pentru 1 h. De ce ai nevoie de asta? In incercarile tale de a evada, vei avea nevoie sa deschizi multe LACATE! De toate felurile: lacate simple, lacate cu cifru (cifre sau litere), lacate cu “directii”, pe care ai puncetele cardinale etc. Ai incercat codul si nu s-a deschis lacatul? Mai incearca o data sau roaga un coleg sa verifice si el! S-ar putea sa aveti surpriza ca nu ati pus bine cifrele si de fapt acela era codul care deschidea lacatul. 🙂

Lacat cu cifru

 

(Sursa)

3.  Devino “geograf explorator“. Nu ti-a placut geografia la liceu?! Pacat! Acum vei avea nevoie sa-ti aduci aminte multe lucruri pe care le-ai invatat de la proful de geografie. Cum ar fi: folosirea busolei, latitudinea si longitudinea, localizarea tarilor pe harta etc.

4. Asumati meseria de “fizician in devenire”. Sigur ai auzit de codul Morse sau despre alte metode de transmitere a informatiei. Fa bine si reciteste cateva informatii! Vei fi mirat cat de mult te pot ajuta in incercarea ta de a evada 🙂

5.  Incearca sa fii “chimist practician”. Iti placeau experimentele de la laboratorul de chimie? Perfect! La escape room-uri s-ar putea sa ai sansa sa te joci cu cateva elemente chimice, care in combinatia potrivita, asigura reactia dorita.

6.  Joaca in liga “jucatorilor profesionisti”! Cand erai mic ai invatat sah, dame, iti placea sa rezolvi puzzle-uri? Super, esti om de valoare in echipa, care poate ajuta la rezolvarea si gasirea unor indicii.

7.  Fa-o pe “profesorul de logica/psihologie”! Problemele de logica erau preferatele tale in liceu? Hai sa le deslusesti si la un escape room.

8. Calculeaza la nivelul unui “matematician savant”. Cateodata 1+1 s-ar putea sa nu fie egal cu 2. Te las pe tine sa descoperi in ce conditii.

9.  Joaca-te cu lumina, ca doar esti “electrician barosan”. Cand luminile se sting… afli tu ce se poate intampla.

10.   Stapaneste limba ca un “filolog fruntas”. Cu susul in jos, de la dreapta la stanga sau invers, in limba romana, in egipteana sau rusa, nu stii niciodata ce mistere filosofice sau filologice te asteapta.

BONUS:

11. Castiga lupta contra timpului! Nu te gandi ca ai 1 h la dispozitie. Timpul trece atat de repede, incat te trezesti ca mai ai 1 minut.

Cred ca acestea ar trebuie sa fie suficiente, pentru inceput! Nu mai zic nimic, ca s-ar putea sa dau spoilere si nu acesta este scopul articolului.

Mult succes la evadare!

 

Sursa cover photo

comments

  • Emil Calinescu

    Faza cu lacatele e pe bune. Am fost la un maraton (erai si tu de fata) in care in prima camera Malaezu pusese bine codul, dar nu desfacuse lacatul, in a doua facuse asta Alin, iar in a treia eu. Deci da, mare atentie la lacate!Si inca ceva: vedeti cand aveti SEIF-uri sa nu le blocati! :)

    • SoF

      Foarte utile sfaturile :) Multumesc, Emil!

Adauga comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *