Peditel_logo-1

Alo, Peditel? Am nevoie de sfatul unui pediatru

Uneori ai nevoie de o a doua parere. Cel putin mie mi se intampla asta. Si-atunci la cine apelezi: la o prietena care a trecut prin aceeasi situatie, la site-urile de specialitate, la mamicile care povestesc despre experienta lor pe grupuri sau la un specialist in domeniu?

Desi discut cu prietenele mele despre cum au rezolvat anumite probleme de sanatate ale bebelusului, ma informez de pe diverse site-uri de specialitate si citesc ce mai scriu mamicile pe grupurile de parenting (uneori imi dau idei de articole :P), tot parerea specialistului este cea care are cea mai mare greutate. Asa ca saptamana aceasta am sunat la Peditel pentru prima oara. Aflasem de acest serviciu de urgenta si sfat pediatric prin telefon de la o prietena. Ea sunase cand fetita ei avea febra, era weekend si nu reusea sa dea de pediatru. Asa ca Peditel a fost salvarea si solutia pe care a gasit-o. A fost multumita de sfaturile pe care le-a primit, drept urmare mi-a recomandat sa apelez si eu cand voi avea nevoie.

Asa ca atunci cand am vazut ca bebelusul meu are febra si tratamentul pe care mi l-a recomandat pediatrul nu functioneaza, am decis sa cer o a doua opinie. Am apelat numarul scurt 1791 si am fost informata ca apelul va fi taxat cu un tarif standard. In acel moment linia era ocupata, asa ca am asteptat la telefon. Nu a durat mult pana mi-a raspuns un pediatru. S-a prezentat si m-a intrebat cu ce ma poate ajuta. I-am povestit istoricum situatiei noastre, ce problema avem acum, ce medicamente am folosit, ce reactii a avut bebelusul si cum se simte. Mi-a oferit un tratament personalizat si mi-a recomandat sa merg la pediatru, la o consultatie, in cazul in care situatia nu se schimba in urmatoarele 24 h. Am profitat de moment sa o intreb si despre somnul bebelusului, alta problema pe care o avem. I-am povestit cum a fost pana la 5 luni si ce s-a schimbat de-atunci si mi-a oferit cateva recomandari. Am inceput sa le pun in practica, sper sa functioneze.

De asemenea, i-am povestit ca dupa sarcina imi cade parul foarte tare, ca ma mir cum de mai am fire in cap. Este o situatie cu care se confrunta multe mamici si mi-a recomandat un supliment de vitamine si sa ma tund mai scurt, daca pot. Parul se regenereaza foarte bine in aceasta perioada si in timp situatia se va schimba.

I-am multumit pentru sfaturi, i-am urat o zi placuta, apoi am inchis. Ma simteam mai linistita dupa aceasta discutie. Eram pregatita sa fac fata racelii lui Damian si sa reactionez in cazul in care ceva nu decurgea ok.  Va povestesc aceste lucruri pentru ca au fost nopti in care Damian nu dormea din cauza febrei si nu puteam sa-l sun pe pediatru la ora respectiva. Daca stiam de Peditel atunci, apelam cu siguranta. I-am administrat medicametele pe care le aveam pentru astfel de situatii, dar asa am stat stresata langa perna lui si verificand din cand in cand daca mai respira. Poate ca daca discutam cu un pediatru, as fi fost mai linistita si impacata ca ceea ce fac este bine. Dar nu puteam face asta decat a doua zi, dupa o anumita ora.

Serviciul Peditel este initiat si implementat de Fundatia Parinti din Romania si are nevoie de sustinerea noastra. In aproape 3 ani de functionare a Peditel 1791, s-au obtinut urmatoarele rezultate:

  • Au ajutat cu sfaturi medicale, triaj si orientare spre servicii medicale specializate peste 40,000 de parinti
  • A uscazut cu 10% numarul prezentarilor in Unitatile de primiri Urgente
  • Au scazut cu 2500 numarul de ambulante trimise catre cazuri mai putin grave
  • Eficenta bugetara in sistemul public de sanatate de 400,000 euro

Haideti sa ii ajutam sa faca si mai multe. Scopul lor este sa ajunga, in urmatoarele 12 luni, sa preia 70,000/ apeluri, cu 2 linii de garda, adica 12% din numarul total al copiilor care ajung anual in unitatile de primiri urgente la nivel national. Dar pentru asta au nevoie de sustinerea noastra. Orice donatie CONTEAZA! Pe Bursa Binelui sunt listate mai multe proiecte pe care le puteti ajuta, printre care si Peditel. Gasiti aici mai multe detalii despre el, care sper sa va convinga sa donati.

– Alo, Peditel? Am nevoie de un sfat! 🙂

 

 

comments

Adauga comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *