Am fost cititor, dar m-am lăsat!

Acum, ca ți-am atras atenția cu acest titlu, vreau să îți spun de ce am ales să scriu un articol despre cărți și cititorii lor.

Luni seară am fost la o nouă întâlnire organizată de Sorin Tudor și echipa sa – Lecturi 2.0, în care am discutat despre cărți și social media, despre cum s-a schimbat comportamentul cititorilor odată cu devoltarea noilor canale de comunicare, ce cărți citesc, de ce citesc anumite cărți, ce campanii au susținut și încurajat cititul etc.

(Sursa)

Invitații la această sesiune de discuție au fost: Cetin AmetceaCristian China-BirtaAndreea BurlacuMiruna Meiroșu și Loredana Modoran. Fiecare dintre aceștia și-au exprimat opinia vis-a-vis de cultura cititului la români și în rândul tinerilor, în special, și au emis câteva opinii legate de acest subiect.

Sintetizat vorbind, acestea s-ar rezuma la:

1. O dată cu dezvoltarea social media s-a democratizat opinia publică;

Acum oricine poate face o recenzie a unei carți și își poate exprima opinia vis-a-vis de utilitatea/valoarea sa. Asta nu înseamnă însă că este și critic literar sau că opinia sa este corectă sau reprezentativă.

2. Criticii literari sunt reticenți în relația cu bloggerii;

Există o reticență majoră din partea criticilor literari atunci când vine vorba de a colabora cu bloggerii pentru selectarea și premierea unui volum, a unei cărți. Deși, dacă stăm să ne gândim, bloggerii cu o anumită prestanță din mediul online ar putea convinge sute de persoane să citească cărți doar prin postarea unui articol pe blog. Nu acesta ar fi rezultatul însă și în cazul unor recomandări ale criticilor literari.

3. Să fii cel mai tare nu înseamnă numai să mergi cu bicicleta, să porți haine eco și etc., ci și să citești cărți;

Nu contează ce cărți citești, important este să faci din acest lucru un obicei.

4. Campaniile desfășurate de librării au efecte asupra cititorilor;

Editura ALL și Curtea Veche au desfășurat câteva campanii online și offline care încurajau tinerii să citească cărți. Aceste campanii s-au dovedit a fi foarte eficiente și apreciate de cititori, mai ales că aceștia primeau cărțile gratuit. Concluzia la care am ajuns etse că volumele de cărți au ajuns ca drogurile: inițial le primești gratuit, te obișnuiești cu ele și apoi nu mai poți renunța : )

5. Diferența dintre cititorii care „citeau cărți la lanternă, sub plapumă” și cei de astăzi nu este prea mare.

În trecut, oamenii citeau cărțile cu frica de a fi pinși, dar continuau să facă acest lucru. Acum însă, cartea este înlocuită cu calculatorul, e-book-ul, kindle-ul, care oferă o gamă din ce în ce mai largă de cărți din varii domenii de activitate.

6. Valoare vs. popularitate?

Citeriile în funcție de care tinerii aleg să cumpere și să citească o carte sunt: mesajul de pe coperta 4, cuprinsul sau recomandările prietenilor.

7. Concluzia: Tinerii citesc cărți!

Avem o generație de tinerii interesată de cărți, care au înțeles că dacă nu citești, nu te poți dezvolta și nu poți ajunge la un nivel superior.

(Sursa)

În final, aș vrea să vă spun 3 motive pentru care aleg să citesc în mod constant:

1. Mă ajută pe plan profesional (scriu articole legate de ceea ce citesc);

2. Mă ajută să mă dezvolt la nivel personal (îmi îmbogățesc vocabularul și abilitățile comunicaționale);

3. Mă ajută să pătrund în lumea viselor, să sper și să văd lumea cu alți ochi.

Voi de ce citiți?

Sau de ce nu citiți?

comments

Adauga comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *