Bullets over Lipscani

Când eram mică, îi înnebuneam pe cei din jurul meu cu întrebări legate de apatiția lumii. Eram tare curioasă să știu: de unde a venit Dumnezeu?! Cum a apărut cerul etc.?

Oamenii maturi intrau în jocul meu copilăresc și răspundeau la zecile de întrebări pe care le adresam în continuu, până oboseam:

  • De unde a apărut Dumnezeu?
  • Din cer.
  • Dar cerul de unde a apărut?
  • Dintr-un nor,
  • Dar norul?
  • Dintr-o pulbere.
  • Dal pulberea?
  • Din particule.
  • Dar..
  • Etc.

Pe-atunci nu eram interesată să știu dacă există Dumnezeu, voiam doar să aflu de unde a apărut?

Săptămâna trecută am fost la o piesă de teatru regizată de Eugen Gyemant – “Bullets over Lipscani” (inspirit de Woody Allen). O comedie cu un umor extraordinar, care îl are în prim plan pe însăși Dumnezeu.

21

Ca să obțină un punct în plus la lucrarea de licență, o studentă la filosofie angajează un detectiv particular să descopere dacă există Dumnezeu. Detectivul, pus pe fapte mari, începe căutările din prima clipă, chiar dacă nu pare prea încrezut în cele spuse de femeia misterioasă care i-a călcat pragul cabinetului.

Replici care mai de care mai inteligente, cuvinte pline de însemnătate filozofică, discuții aprinse și certuri pe muchie de cuțit, personaje care apar și dispar din scenariu, studenta care își schimbă mereu personalitatea și multe alte elemente fac din piesă o adevărată operă dramatică, pe care o urmărești cu interes pentru că îți provoacă râsul, dar și te face curios.

Existențialiștii în frunte cu Sartre sunt suspectați pentru crimă și devin un laitmotiv în căutarea Celui Dat Dispărut. Pe umerii intelectualilor contemporani pică greutatea reflexiilor filozofice care pot determina dacă Dumnezeu chiar există.

Femeia misterioasă care este în căutarea adevărului despre divinitate, își schimbă mereu personalitatea și ajunge în postrura disperată de a lua bani pentru discuții filozofice cu clienții interesați să-și lărgească spectrul cunoștințelor despre Dostoievski, Proust, Hegel, Heidegger sau alți scriitori de marcă la nivel mondial.  Bordelul în care fetele sunt specializate pe teme din opera marilor autori și condus de studenta la filozofie, devine un loc frecventat de oamenii care tânjesc după discuții intelectualela orice oră din zi sau noapte.

Detectivul ne uimește cu fiecare decizie pe care o ia, dar mai ales în momentul în care reușește să păcălească moartea. A fost suficient să câștige un joc de Mortal Kombat ca să convingă straiele negre cu coasa în mână că trebuie să mai rămână puțin, pentru a duce până la capăt angajamentul pe care și l-a luat.

Cei 3 actori – Dan Rădulescu, Smaranda Caragea, Cătălin Babliuc, au jucat excepțional piesa și rolurile lor și ne-au surprins mereu cu tonalitatea, carisma și energia pe care au generat-o.

Recomand spectacolul “Bullets over Lipscani” publicului cunoscător al frumosului și filozofiei, al subtilităților și umorului, al poftei de viață și al discuțiilor înflăcărate.

Enjoy!

comments

Adauga comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *