Capete luminate, minți strălucite

La începutul acestei săptămâni am fost inivitată la Gala Ligii Studenților Români din Străinătate, unde  au fost premiați studenții români care își fac studiiile în toată lumea. Premiile au fost oferite pe câteva categorii: Europa universitar, Europa post-universitar, America de Nord universitar, America de Nord post-universitar, Alte continente, România, Erasmus și Arte.

Premierea excelenței academice și extra-curriculare românești este absolut  necesară în contextul în care tot mai mulți tineri aleg să-și facă studiile în străinătate și decid în final să rămână să-și construiască o carieră acolo. Tinerele minți, capetele luminate ale țării trebuie aduse acasă. Acesta a fost principalul mesaj al Galei, fapt care m-a bucurat enorm.

tinere talente

(Sursa)

Sunt unul dintre tinerii care au ales să plece să-și facă studiile în România, originară fiind din Republica Moldova. O decizie grea, dar cu implicații și cu rezultate de care sunt mândră la ora actuală. Consider că mulți tinerii basarabeni care își fac studiile în România doresc să se întoarcă în țara lor de origine să schimbe ceva acolo, să ajute la modernizarea statului, să contribuie și să aducă un plus de valoare societății. Cel puțin eu asta îmi doresc să fac, pe termen lung.

Așa cum LSRS încearcă prin diverse proiecte și acțiuni să încurajeze și să faciliteze întoarcerea tinerilor români în țară, în R.Moldova a existat un proiect, în anul 2011: „Susţinerea implementării componentei de migraţie şi dezvoltare a Parteneriatului pentru Mobilitate UE-Moldova,” finanţat de UE IEVP şi implementat de OIM în parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova – care și-a propus să susțină revenirea a 30 de tineri basarabeni care își fac studiile în străinătate pentru a lucra în instituțiile din țară. Aceștia urmau să primească o îdemnizație de 200 de euro pe lună, timp de maxim 6 luni, pe lângă salariul pe care urmau să-l aibă în instituția respectivă, precum și acoperirea cheltuielilor de transport. Prin experiența și abilitățile dobândite, tinerii trebuiau să ajute cu idei noi și transfer de know-how instituțiile moldovene.

Pentru a se înscrie în program, tinerii completau un formular de aplicare și trimieteau un CV care cuprindea  experiența pe care au acumulat-o până în acel moment. În urma implementării programului, se pare că au fost obținute rezultate bune, Tudor Darie (Consilier Prezidențial) afirmând că s-au întors peste 40 de tineri, iar ca urmare a acestui fapt, în viitor va avea loc “un nou proiect finanțat de Uniunea Europeană, în valoare de 2 mln. de euro, care are același scop, prevenirea exodului de creiere din R.Moldova”.

Susțin și promovez implementarea unor proiecte precum cel implementat de OIM, în parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova și sprijint de UE IEVP și consider că tinerele talente și mințile luminate ale țării trebui aduse acasă, trebuie susținute și încurajate să se integreze și să contribuie la dezvoltarea societății.

comments

Adauga comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *