Cardul national de asigurari de sanatate: bataie de cap si multi nervi

Tin de ceva timp sa scriu acest articol pentru ca sunt revoltata. Sunt suparata si in acelasi timp indignata. Nu stiu cum a fost in cazul vostru, dar eu am avut o experienta negativa legata de eliberearea cardului national de asigurari de sanatate. Nici macar nu-l primisem, ca deja incepusem sa am probleme. Iar trist este ca sunt angajata si platesc lunar contributia la sanatate, dar nu ma pot bucura de serviciile de care e normal sa beneficiez.

Sa va povestesc ce mi s-a intamplat:

In luna iulie am racit foarte tare, asa ca am fost nevoita sa merg la doctor. Primul lucru pe care mi l-au cerut doctorita ce credeti ca a fost?! Cardul de sanatate. Nu il aveam, ca inca nu era emis, asa ca m-am trezit cu prima mustrare din partea doamnei doctor, mai ales ca atunci cand a intrat pe site-ul www.cnas.ro, figuram ca nu sunt asigurata. Eu, care aveam 2 job-uri, ambele cu contract de munca si cu impozitele platite la timp, ma trezesc ca nu am dreptul sa beneficiez de servicii medicale gratuite.

card de sanatate

(Sursa poza)

Nu se poate! Am luat atitudine imediat. M-am dus la sediul CASMB, in str. Gheorghe Titeica, nr. 142, am asteptat ore intregi la coada si in sfarsit am reusit sa discut cu un reprezentant CASMB. Dupa ce a verificat actele doveditoare, doamna de la ghiseu a rezolvat situatia si mi-a dat o adeverinta conform careia reiese ca sunt asigurata. Si cand credeam ca totul s-a rezolvat, apare altceva!

Luna august a venit cu o veste extraordinara pentru mine: am aflat ca voi deveni mamica. Asa ca primul pas a fost sa ma programez la o consultatie si sa fac analizele recomandate in primul trimestru de sarcina, plus ecografia. Iar cu aceasta ocazie m-am lovit de a doua problema: chiar daca sunt asigurata, doctorii nu au dreptul sa-mi dea 2 trimiteri pe luna la aceeasi specializare, desi eram insarcinata si exact de asta aveam nevoie. Legal se poate oferi o trimitere la 3 luni pentru aceeasi specializare (sau cel putin asa spun doctorii). Plus, ma trezesc ca nici la ecografie nu pot merge fara cardul de sanatate, pe care inca nu-l primisem, iar adeverinta primita de la CASMB nu ma ajuta cu nimic. Se pare ca am nevoie de alta adeverinta, tot de la ei, pe care sa fie scrise datele mele si codul de asigurat, plus sa aiba stampila institutiei, altfel nu are nicio valoare.

Si uite asa ma trezesc in situatia de a trece din nou pragul CASMB si de a sta iar la coada imensa care te extenueaza la maximum. Ajunsa acolo, ma apropii de ghiseul de informatii sa intreb, pentru orice eventualitate, poate cardul a fost trimis si urmeaza sa-l primesc. Si cand ii povestesc doamnei de la ghiseu care este problema mea, imi spune sa nu mai cred in tot ceea ce spun doctorii, ca nu au niciun drept sa imi ceara o adeverinta in conditiile in care cardul nu a fost inca emis. Sa ma duc acasa si sa folosesc adeverinta pe care o am deja. Si uite-asa am mai pierdut cateva ore pe drumuri.

La ecografie nu am avut probleme, am aratat adeverinta si totul s-a rezolvat cu bine, insa am fost atentionata ca este deja luna octombrie si ar fi trebuit sa primesc cardul. Surpriza, cardul a ajuns la mine in luna… DECEMBRIE. Intre timp, am fost de peste 6 ori la doctor si am avut nevoie de numeroase trimiteri la aceeasi specializare: ginecologie. Ghiciti ce: se pare ca exista o solutie ocolitoare: biletul de internare in loc de cel de trimitere. Asa ca m-am milogit de fiecare data la doctorul de familie sa-mi dea bilet de internare pentru a putea face ecografiile. Ceea ce nu mi se pare corect…

Nu a trecut nici macar 1 luna de cand am primit cardul de sanatate si deja am o alta problema. Intre timp m-am casatorit asa ca trebuie sa merg sa-l SCHIMB. Pentru asta am nevoie de:

Eliberarea cardului duplicat, in caz de schimbarea datelor personale (nume) se face in baza cererii, (care poate fi vizualizata/descarcata in josul paginii), copiei dupa actul de identitate,actele doveditoare privind modificarea numelui  si a dovezii platii contravalorii cardului.

Plus:

Contravaloarea producerii si distribuirii cardului, in cuantum de 15,50 lei (inclusiv TVA).

Si uite-asa saptamana viitoare trebuie sa mai fac un drum la CASMB, insa nu inainte de a plati taxa pentru emiterea cardului. Cine stie cat mai astept si acum: o luna, doua, un an?

Sunt curioasa ce experiente ati avut voi legate de cardul national de asigurari de sanatate? Sper ca nu la fel de “pozitive” ca ale mele! 😀

comments

Adauga comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *