Ce e sindromul ATCP? Sau despre 1h/zi cu copiii

Sunt mama si de cand ma bucur de acest statut stau 24h/24h cu bebelusul meu. Chiar daca acum vede doar niste umbre si ma recunoaste dupa miros si voce, vreau sa simta iubirea mea si faptul ca ii acord tot timpul si atentia de care are nevoie.

Sunt constienta ca pe viitor, cand voi sa incepe sa muncesc 8 h/zi, nu voi reusi sa fac acelasi lucru, insa voi incerca sa-i dedic restul timpului. Si ma refer aici nu doar la a fi prezenta in viata lui, ci si implicata 100%. Sunt atatea activitati pe care le poti face cu cei mici: de la joculete educative, pana la activitati sportive sau recreative.

Despre ideea de implicare si de a petrece timp de calitate cu copiii vreau sa va povestesc mai jos. Ultimile statistici arata ca in Romania copiii sunt din ce in ce mai insingurati, fiind lipsiti de timpul si atentia parintilor sau chiar neglijati, inclusiv atunci cand parintii sunt prezenti in viata lor. 1 din 10 copii din Romania stau de vorba cu parintii lor doar cateva minute intr-o zi lucratoare (Studiu Gallup, “Nevoile de comunicare si interactiune ale copiilor”, realizat in 2010). Practic familiile „coexista” sub acelasi acoperis, in loc sa petreaca timp impreuna, iar copiii au in camere tot ce au nevoie: propriul televizor, acces la internet si telefon, astfel incat ei par sa locuiasca intr-un imobil propriu. Iar parintii se plang ca sunt prea obositi dupa orele de munca pentru a mai sta de vorba si a petrece timpul cu copiii lor.

In timp, comportamentul copiilor care nu primesc antentie din partea copiilor se poate schimba. Pot aparea stari de agresivitate, nervozitate excesiva, timiditate, minciuna, violenta verbala/si fizica de tip “bullying”, tendinta de insingurare a copilului, tendinta de a se refugia in consum tehnologic, faptul ca micutul este necomunicativ sau are cerinte excesive catre parinti etc.

In acest context, psihologii atentioneaza fatul ca copiii care nu petrec suficient timp cu parintii si care sunt astfel neglijati pot prezenta tulburari de comportament cu manifestari specifice sindromului ATCP (Angered Temper with Choleric Progression = Absenta Timpului de Calitate cu Parintii). Prezenta a 3-4 simptome dintre cele indicate de specialisti este suficienta pentru ca un astfel de copil sa poata fi considerat ca avand comportament dezadaptativ.

"Cea mai frumoasa declaratie de dragoste pentru copii este timpul tau" – Cristina Trepcea SuhanHai sa facem cat mai cunoscuta campania 1 Iunie Zi Liberă, pentru a le face copiilor cat mai multe astfel de declaratii de dragoste!

Posted by 1 Iunie Zi Liberă on 15 Aprilie 2016

 

O echipa de specialisti psihologi, impreuna cu Itsy Bitsy FM, Asociatia Parintilor Isteti lanseaza un apel pentru informarea parintilor cu privire la fenomenul care afecteaza din ce in ce mai mult copiii: sindromul ATCP. In cadrul acestei inițiative, va fi deschis un canal de comunicare unde echipa de specialisti psihologi va raspunde tuturor parintilor sau persoanelor interesate, legat de acest fenomen: www.sindromatcp.ro si Facebook.com/Stop ATCP.

In final, fac un apel catre toti parintii si ii indemn sa se opreasca din ceea ce fac si sa se gandeasca un minut la relatia cu copiii lor. Sa ia o foaie de hartie si sa noteze cate minute de calitate petrec zilnic cu copiii. Sa faca un calcul pentru ultima luna. Daca la numaratoare nu se apropie de cifra de 31 h, atunci e momentul sa ia atitudine.

Decalog

P.S: Cum v-ati simti daca de ziua voastra, persoanele dragi care ati vrea sa va fie alaturi, v-ar spune ca nu pot petrece timpul cu voi pentru ca sunt la munca? Cred ca nu ar fi placut sa auziti acest raspuns, nu? In acest sens, va indemn sa sustineti initiativa Itsy Bitsy conform cariea se doreste ca 1iunie sa fie zi libera pentru parinti. Copilul vostru va aprecia asta. Garantez! 🙂

 

 

comments

Adauga comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *