Despre depresie sau cum să vezi lumina de la capătul tunelului

Ieri am intrat în vorbă cu adolescent care deși mă cunoștea de 10 minute și-a deschis sufletul și mi-a povestit prin ce trece. Tristetea din glasul lui, amestecată cu o indiferență dureroasă, ca și cum nimic nu se mai poate face, m-a determinat să-l întreb mai multe, pentru că voiam să-l ajut. Nu a spus tot, dar esențial este că realizase deja că are nevoie de ajutor, că este într-o depresie și trebuie să meargă la un specialist.

Nu e ușor să ajungi la nivelul în care să afirmi cu voce tare că ai nevoie de ajutorul unui psiholog. Mai ales la noi, pentru ca ni s-a indus ideea că doar cei cu probleme grave la cap sau spus direct – nebunii – au nevoie de ajutorul unui specialist. Nu ești văzut bine dacă spui că mergi la psiholog. Oamenii se uită întrebător la tine și te judecă… Dar mă întreb oare: mai bine este să stai închis în tine, în casă, trist și neajutorat, compleșit de situație, negativist și deprimat, decât să faci ceva?!

Fiecare dintre noi am trecut în viață printr-o situație care ne-a afectat atât de mult, încât am crezut că nu vom mai avea puterea să ne ridicăm. Eu cel puțin recunosc că am avut un astfel de moment. Și cine a avut norocul să nu treacă prin așa ceva, sigur cunoaște sau a cunoscut pe cineva care a fost la un moment dat depășit de o situație.

Ce faci în astfel de momente sensibile? Răspunsul este diferit în funcție de persoană, dar există totuși ceva comun: toți, absolut TOȚI, pot să treacă mai departe. Cu toate acestea mulți aleg să nu o facă…

Unii se închid în cochilia lor și nu mai ies până nu se simt din nou bine. Alții aleg calea spirituală și apelează la ajutorul divin. Ceilalți așteaptă să treacă timpul, căci nu-i așa, timpul le rezolvă pe toate?! Mai sunt și cei care aleg calea extremă… și lasă în urma lor multă durere.

Dar mai există o soluție. Însă prea puțini aleg o aleg pe aceasta. Există specialiști care te pot ajuta. Depresia este un inamic de care nu trebuie să ne temem. E normal să ne simțim rău atunci când ceva ne afectează, e normal să plângem până ne eliberăm, e normal să apelăm la ajutorul prietenilor, dar la un moment dat trebuie să luăm o decizie. Nu putem sta în aceeași stare nocivă zi de zi, lună de lună, pentru că ne afectează. Nu numai pe noi, dar și pe cei din jur.

Dacă ai trecut printr-o depresie și ai ales să vezi lumina de la capătul tunelului, atunci ești un EROU. Povestea ta poate inspira și alte persoane care trec prin ceea ce ai trecut tu. Ajută-i! Devino veteran al depresiei și fii un exemplu pozitiv pentru cei care cred că nu mai au nicio șansă.

Veteran al depresiei

Înscrie-te la workshop-ul “Brigada veteranilor”, care are loc pe 28 martie și fă parte din gașca oamenilor victorioși, capabili să lupte nu doar pentru ei, ci și pentru cei care s-au împotmolit în tranșele disperării!

comments

  • Hosting

    starea de depresie poate fi legata de o serie de cauze fizice, cum ar fi o alimentatie saracacioasa, lipsa exercitiilor fizice sau unele boli, cum ar fi gripa, folosirea  energizantelor si a medicamentelor din cauza distrugerii reactiilor chimice ale creierului.  

Adauga comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *