Elena Greta: "vad noile mijloace tehnologice si de comunicare ca fiind doar plusuri in dezvoltarea artei"

Iubim frumosul, indiferent daca asta inseamna sa admiram o sculptura, sa ascultam o melodie sau sa analizam o opera de arta. Pasiunea pentru aceste lucruri ne-o dezvoltam inca de mici sau o descoperim pe parcurs ce crestem si evoluam.

Astazi vreau sa v-o prezint pe Elena Greta, pentru care arta digitala este mai mult decat o pasiune. A devenit un stil de viata si un element care a fosmat-o. Va invit sa descoperiti mai multe despre ea in randurile de mai jos 🙂

SoF: Cum ti-ai descoperit pasiunea pentru arta?

Elena Greta: Pasiunea pentru arta nu stiu daca am apucat vreodata sa o descopar, am crescut cot la cot cu ea. Cred ca a fost de la inceput ceva mai mult decat o pasiune, ci pur si simplu un alt element care m-a construit in timp ca persoana. Am desenat de la clasicele usi si pereti si totul a luat o turnura diferita cand am ajuns la arta-the real thing, odata cu liceul, facultatea, primele lucrari care chiar sa imi placa, primele expozitii, pe atunci (in jur de 17-18 ani) mi-am dat seama ca probabil cam aici o sa raman.

SoF: Aparitia noilor media te-a determinat sa te indrepti catre arta digitala?

Elena Greta: Nu m-a determinat, ci mai bine zis m-au ajutat in evolutia mea, vad noile mijloace tehnologice si de comunicare ca fiind doar plusuri in dezvoltarea artei, care astfel poate fi realizata mai usor, dar totusi mai complex, mai documentat si totusi redusa la esential, dar in primul rand, arta digitala atinge mai rapid si clar publicul.

SoF: Care sunt lucrurile care definesc o creatie digitala?

Elena Greta: Dat fiind faptul ca este o zona extrem de vasta, daca ar fi sa ma rezum la mine, arta digitala inseamna: detalii, culori si expresivitatea liniei. Daca ar fi sa vorbim in definitii, arta digitala este definita in primul rand de modul de realizare care va implica intotdeauna un calculator si programe speciale care impreuna sa dea nastere unor pixeli supercalifragilistici, incarcati cu un mesaj pe care pana la urma, arta sub orice forma a ei, il are de transmis.

SoF: Cat de important este jocul dintre forme, litere și culori in realizarea ilustratiilor digitale?

 Elena Greta: Cred ca este cel mai important, referindu-ma la arta digitala, orice pixel conteaza. Un raport gresit intre toate aceste elemente, poate face imaginea sa para fie disproportionata, stridenta sau dificil de citit, pentru ca o imagine clara trebuie inteleasa si citita la fel ca o pagina dintr-o carte, iar la final sa o recitesti doar de placere.

 SoF: Prin ce se diferentiaza creatiile tale?

Elena Greta: Incerc sa dau mai departe o mica parte din mine, asa ca mereu aleg subiecte din zona mea de inspiratie, nu pot sa zic ca ma influenteaza ceva in ceea ce fac. Fac o arta subiectiva, in care desenez doar ce imi place mie si cum mi-ar placea mie sa arate in the end. Dar daca stau bine sa ma gandesc, e o arta egoista, pe care o fac pentru mine, pentru ca sunt fericita o data cu fiecare mazgalitura dusa la capat.

SoF: Unde iti expui operele de arta si cum le faci cunoscute in randul iubitorilor de frumos?

Elena Greta: In afara platformelor online care ii aduc in ultima vreme mai aproape pe oameni de arta, sunt prezenta la tot felul de evenimente pe tematici diferite, dar care in ultima vreme incep sa se conecteze tot mai mult cu arta, indiferent ca vorbim de branduri, campanii cu un scop umanitar, activari sau poate chiar forme de proteste.

Cel mai recent proiect la care am participat a fost “Galeria SUHD”- prima expozitie de arta digitala, intr-o locatie foarte misto, Galeria Artmark, unde impreuna cu Sanziana Pop (care in afara de minunata, a fost si curatorul meu in acest proiect) am expus o serie de ilustratii pornind de la conceptul de imagine in pop-culture. Inovator aici a fost modul de expunere, pentru ca nu au fost un mod de a inrama clasic lucrarile, ci acestea au rulat pe displayul ultimului model de tv Samsung.

SoF: Care este cea mai faina lucrare realizata de tine si ce iti inspira cand o privesti?

Elena Greta: Mega greu! Nu am o lucrare preferata si cred ca ar fi deconstructiv sa am una, de fiecare data cand imi privesc lucrarile stiu ce as mai fi vrut sa fac, ma gandesc la cum as fi imbunatatit-o, dar constientizez ca trebuie sa imi redirectionez toate aceste idei catre alte lucrari. Daca ar fi totusi sa aleg o lucrare care sa vorbeasca despre mine, clar ar fi aceasta:

Elena Greta

SoF: Transmite-le un mesaj tinerilor care sunt la inceput de drum, dar pasiunea pentru arta ii ajuta sa mearga optimisti mai departe!

Elena Greta: Inca ma simt eu tanara si la inceput de drum, si de multe ori as avea nevoie de sfaturi, dar poate ca asta e si cel mai potrivit mesaj, sa ne simtim mereu la inceput de drum, incat sa fie mereu suficient loc de crescut, sa avem mereu o alta etapa de depasit. E un circuit in care odata intrat nu o sa poti mai poti iesi.

 

P.S: Stiati ca pe 30 iunie 2015, Samsung a lansat prima galerie de artă digitală SUHD din România expusă cu ajutorul tehnologiei de ultimă generație? In cadrul acestei galerii au fost expuse si lucrarile Elenei Greta 🙂

comments

Adauga comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *