kv zapa

Fenomenul bulling si cum ne putem implica

Un lucru este sigur: la gradinita, scoala, liceul sau chiar universitatea la care vor merge copii mei, imi doresc sa nu fie supusi la bulling/ agresiuni verbale sau cu atat mai mult agresiuni fizice. Plus, nu mi-ar placea nici ei sa fie bullies/agresori, iar ca acest lucru sa nu se intample, trebuie sa “lucrez’ cu ei din timp.

Stiti vorba aceea: “cuvintele dor mai mult decat faptele/o palma“. Cine a inventat-o, n-o fi facut-o degeaba. Stia el ce stia! Iar multi dintre noi am simtit pe propria piele “durerea” acestor cuvinte. Eu spre exemplu in scoala aveam un coleg caruia ii placea sa imi gaseasca tot felul de porecle. Iar faptul ca ma numea in felul respectiv de fata cu toti colegii, imi displacea enorm. Mai ales ca la unele porecle radeau toti de mine… Si in liceu am avut parte de un astfel de coleg, dar partea buna a fost ca porecla pe care mi-a pus-o nu era funny si chiar imi placea 😉

Revenind la fenomenul de bulling, acesta se refera la: insultele, poreclele, imbrancirile, injuraturile si intimidarea la nivel de grup. In Romania ia din ce in ce mai mare amploare acest fenomen. Anul trecut, in 2016,  numarul sesizarilor legate de fenomenul bullying a crescut cu 25% fata de anul 2015 (conform Asociatiei Telefonul Copilului). Formele in care s-a manifestat fenomenul bullying in Romania au fost: insulte, jigniri, porecle, sarcasm (42,98%), loviri, imbranciri (38,58%) si intimidare, denigrare, insulte cu privire la statutul social (18,44%). Cei reclamati ca fiind bullies/agresori au fost, in proporţie de peste 97%, tot copii.

Pentru diminuarea bullyingului, Asociatia Parintilor Isteti, in parteneriat cu Itsy Bitsy FM lanseaza la inceput acestui an scolar proiectul “Gradinite fara bullying in Sectorul 3, Bucuresti”, finantat de Primaria Sectorului 3, Bucuresti. In cadrul proiectului cadrele didactice sunt invitate sa foloseasca zilnic un EMOMETRU, instrument de cunoastere in grup a emotiilor. Aceasta practica zilnica la clasa va ajuta la dezvoltarea emotionala a copiilor, dar si la crearea unui mediu scolar mai benefic educatiei.

Proiectul “Gradinite fara Bullying in Sectroul 3, Bucuresti” deschide seria unor proiecte de prevenire a bullyingului in randul copiilor de toate varstele, care pot aduce o schimbare de impact in constientizarea nevoilor emotionale ale copilului, care genereaza comportament de tip bullying, contribuind astfel la o mai buna sanatate emotionala a copiilor. Detalii despre proiect gasiti pe www.itsybitsy.ro.

Salut aceasta initiativa si ma bucur ca se fac lucruri in aceasta directie. Copiii trebuie sa inteleaga inca de mici ca emotiile pe care le au pot fi gestionate altfel decat prin agresiuni. Iar noi, parintii, impreuna cu educatorii si profesorii jucram un rol important in acest sens.

Voua va este cunoscut fenomentul de bulling? Cum ati gestionat o situatie in care ati fost agresat verbal?

 

comments

  • Tudor

    Din câte am înțeles, a crescut și numărul copiilor „obișnuiți” cu statusul de victimă. In loc să învețe cum să recunoască rapid agresiunile și cum să se protejeze de ele, acești copii vin de acasă cu capul plecat "obișnuiți" cu jigniri și cu nedreptate.

Adauga comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *