INTERVIU – Irina Pavlovna: "machiajul fantezie se numara printre preferatele mele"

Fiecare strat aplicat ne face sa ne simti mai frumoase si mai atragatoare. Machiajul este unul dintre lucrurile care ne scoate in evidenta feminitatea, mascand discret micile imperfectiuni. Dar ce faci cand exact imperfectiunile/defectele, anumite semne inestetice sau rani trebuie scoase in evidenta? Cum ar fi pentru un film de groaza. Irina Pavlovna, make-up artist, mi-a povestit mai multe pe acest subiect 🙂

Irina Pavlovna

SoF: Frumusetea unei femei poate fi accentuata prin machiaj, iar tu ai un rol important aici. Cum te simti stiind acest lucru?

Irina Pavlovna: Increderea in sine este printre cele mai puternice atuuri ale unei femei, insa in anumite circumstante aceasta se diminueaza in clipa in care intervin indoieli legate de aspectul fizic, psihic si nu numai. Uneori, machiajul este o forma de terapie prin care o femeie isi poate redescoperi persoana sau mai mult, se poate reinventa. Si eu am avut indoieli legate de aspectul fizic pana am descoperit ca mici trucuri de infrumusetare imi pot schimba starea de spirit, doar cu ajutorul unor pensule si un gand optimist. Machiajul profesional nu consta in aplicarea unei masti care sa te constranga si sa iti dea senzatia ca tenul iti va crapa in orice moment sau sa poti pretinde ca esti altcineva. Dimpotriva, imi place sa merg pe ideea “less is more”. Un machiaj reusit este unul care ascunde micile imperfectiuni si scoate in evidenta trasaturile cele mai frumoase ale unei femei printr-un joc de culori, umbre si lumini, lasand-o in aceeasi timp intacta ca persoana si cel mai important sa poata fi recunoscuta. Ma simt minunat la sfarsitul fiecarui machiaj cand vad zambetul si surprinderea clientelor mele in clipa in care se privesc in oglinda. E o terapie si pentru mine.

SoF: Machiajul este pentru tine o pasiune sau un stil de viata?

Irina Pavlovna: Totul a inceput ca o pasiune, cochetez cu artele plastice si mi s-a parut interesant sa pot sa imi transpun viziunea pe o fiinta vie, motiv pentru care machiajul fantezie se numara printre preferatele mele si nu numai. O data cu trecerea timpului, acumuland experienta si descoperind lucruri noi, machiajul a devenit un stil de viata si chiar cateodata un defect. Nu exista moment in care ca nu fiu atenta la orice machiaj din jur, fie ca e la televizor, intr-o revista, pe strada (calatorind cu metroul gasesc cele mai variate machiaje si de asemenea greseli) si mai ales stilul adoptat de femeile  din alte tari unde mentalitatea difera si de asemenea si machiajul. De multe ori cunosc persoane si fizionomia fetei este primul lucru care imi sare in ochi, iar dupa un timp imi imaginez ce machiaj as putea sa fac. E un exercitiu bun deoarece trasaturile oamenilor difera, la fel si machiajul.

Machiaj Irina Pavlovna

 

Irina Pavlovna

SoF: Arta machiajului si abilitatea de a combina culorile sunt lucruri care se invata experimentand sau mai degraba tin de talent?

Irina Pavlovna: In cadrul unui curs de machiaj se invata reguli de baza, pe parcurs se acumuleaza experienta si se formeaza amprenta personala a make-up artistului. Intotdeauna este loc de inovatie si experiment. Pentru un statut respectabil in arta machiajului este nevoie de multa munca, fiind importanta si o doza de talent datorita careia te poti misca mai repede si poti avea un simt mai ascutit al esteticului. Fara munca si exercitiu nu ajungi departe.

SoF: Cat de dificil este un machiaj cu efecte speciale (Special Effects and Prosthetics), spre deosebire de unul clasic?

Irina Pavlovna: Machiajul de efecte speciale este o alta ramura fata de machiajul clasic. Sunt necesare cunostinte despre anatomie, chimie, chiar si putina medicina. Trebuie sa fii constient de trasaturile umane, tumefierea acestora si procesul lor de vindecare pentru un machiaj cat mai realist. Acesta nu se rezuma doar in creearea unor rani mai mult sau mai putin macabre, mimarea aspectului a diverse boli sau stadii prin care poate trece corpul uman in urma unor factori (inghet, arsura, deces, putrefactie,etc.). Machiajul de efecte speciale include si imbatranirea sau pur si simplu schimbarea fizionomiei unui personaj. In schimbarea fizionomiei intervine si machiajul prostetic, caracterizat print-un un proces foarte complex care include mulajul, sculptura, turnarea si prelucrarea mastilor(pictarea, aplicarea parului si retusurile finale) pentru obtinerea aspectului prestabilit. In machiajul de efecte speciale produsele folosite difera, fardurile si sclipiciurile fiind inlocuite de latex, silicon, ceara modelatoare etc.

Irina Pavlovna

Irina Pavlovna

11647256_940614852626332_790057624_n

Irina Pavlovna

Irina Pavlovna

 

Irina Pavlovna

SoF: Care este cel mai complex machiaj pe care l-ai facut pana acum? Cate ore a durat sa-l realizezi?

Irina Pavlovna: Cel mai complex machiaj pe care l-am facut pana acum este cel de efecte speciale si prostetic, date fiind complexitatea si procesul indelungat de a creea de la zero o a 2-a fata pentru personaj, plus aplicarea mastii si pregatirea personajului. Masca a fost gata in decurs de cateva saptamani, iar aplicarea si pregatirea finala cateva ore.

Irina Pavlovna

Irina Pavlovna

SoF: Daca ar trebui sa alegi intre: un machiaj clasic si unul cu efecte speciale, pe care l-ai prefera? De ce?

Irina Pavlovna: In clipa in care am inceput cursurile de machiaj, acesta a fost scopul meu final, machiajul de efecte speciale si prostetica. Sunt o cinefila convinsa, iar in clipa in care am inceput sa cunosc tainele machiajului am fost absorbita de aceasta ramura. Nu oricine poate sa construiasca membre amputate sau personaje fantastice. Imi place foarte mult machiajul clasic, sunt femeie la randul meu, nu as putea sa traiesc fara el, are fermecul lui aparte. Este foarte important sa existe un echilibru intre aptitudinile de a excela in ambele ramuri, dar sunt dispusa sa ma dedic mai mult machiajului de efecte special deoarece este o provocare si consider ca mi se potriveste.

Va invit sa-i admirati creatiile Irinei pe pagina oficiala de Facebook.

comments

 • Emil Calinescu

  Sofia, pe cand urmatorul interviu? Hai, ca vreau sa citesc mai multe interviuri luate de bloggeri :)

  • admin

   Saptamana aceasta mai public unul :)

  • Sofia

   Emil, eu fac interviuri cu persoane care sunt la inceput de drum profesional sau care au un talent, pe care l-au dezvoltat pana a devenit un stil de viata si au nevoie de sustinere, sa afle oamenii despre el. Cu bloggeri nu am facut interviuri, dar poti face tu :)

Adauga comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *