Iubirea explicata de Elif Shafak

De cativa ani visez sa ajung in Instabul, un oras plin de traditie si contraste. Desi nu am facut inca acest lucru, simt deja ca il cunosc sau cel putin mi-l imaginez vizual, asta datorita cartii “Bastarda Istambulului”, scrisa de Elif Shafak.

Nu stiam de aceasta autoare, care este considerata una dintre marile revelatii ale literaturii turce contemporane. Romanul scris de Elif Shafak a ajuns la mine in urma unei recomandari din partea unei prietene. Mi-a spus ca “daca incep sa citesc una dintre cartile scrise de autoare, nu o sa vreau sa las cartea din mana pana nu ajung la ultima pagina” si asa a fost.

bastarda istanbulului

Subiectul romanului si intamplarile pe care le povesteste, plus amestecul de traditii si culturi (turca, armeana, americana), fac din acesta un deliciu literar, dar si culinar si tursitic. Tipurile de mancaruri traditionale prezentate in roman te vor face sa-ti doresti sa le fi gustat macar o data, iar descrierea Istambului, cu bunele si relele lui, cu strazile inguste si pline pietricele, cu pietele imense si diversificate iti vor provoca imaginatia intr-o calatorie care se va sfarsi in momentul in care fiul risipitor ajunge acasa.

Intriga este construita atat de bine, incat este foarte greu sa-ti dai seama ce se va intampla in continuare. In plus, faptul ca fiecare capitol are nume de fructe, care au o insemnatate in toata povestea, fac si mai interesanta lecturarea romanului.

Dupa ce am citit curioasa romanul “Bastarda Istambulului”, am continuat cu alta carte scrisa de aceasta autoare – “Cele patruzeci de legi ale iubirii”.

Este un roman care imbina prezentul cu trecutul intr-o legatura greu de deslusit la inceput, in care religia are un loc bine definit si conturat, iar Coranului i se ofera insemnatatea care i se cuvine. Cu pilde din experientele personale povestite de Shams, omul care are rolul de a transmite mai departe cele patruzeci de legi ale iubirii, cu poezii spuse de marele Rumi din Conya, cu dovezi de iubire capabile sa schimbe oameni si decizi care ajunge sa distruga o familie pentru a o crea pe alta – toate sub umbrela celui mai important sentiment: IUBIREA.

“Iubirea nu poate fi lamurita. Poate fi doar traita.

Iubirea nu poate fi lamurita, si totusi lamureste totul “

comments

Adauga comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *