"Tratam" infectiile respiratorii la Maratonul de Sanatate

Nici nu s-a nascut micutul meu, dar eu merg deja la evenimene care abordeaza teme precum: infectiile respiratorii la copii. Poate ca vi se pare prea devreme pentru a ma informa despre acest subiect, insa eu consider ca PREVENTIA este foarte importanta, iar pentru a preveni aparitia unei afectiuni sau boli, trebuie sa te documentezi despre aceasta, nu-i asa? E important sa stii de ce apare, cum se manifesta, ce alimente sau plante sunt benefice etc.?

Si uite-asa, cu burtica inainte si dornica sa aflu mai multe despre infectiile respiratorii la copilasi, am ajuns la evenimentul “Maratonul de Sanatate”, initiat de Secom, in parteneriat Mamica Urbana, careia ii multumesc pentru invitatie :). Maratonul de Sanatate este “un proiect de informare care isi propune sa aduca fata in fata specialistii din domeniul medical si persoanele interesate de sanatate, intr-un maraton de dialoguri deschise”. In conditiile in care peste 60% dintre romani (conform studiilor) ajung la medic doar cand apar simtomele unei infectii, evitand controalele de rutina, un maraton care pune accent exact pe ideea de PREVENTIE si EDUCARE mi se pare o initiativa foarte buna :). Starea de sanatate a unei natiuni se vede si in eforturile pe care le face pentru preventie.

Maraton de sănătate 1

Daca ar fi sa va prezint cateva idei cu care am plecat de la seminarul sustinut de Dr. Valeria Herdea, medic primar medicina de familie, as evidentia:

  • Parintii trebuie sa invete sa fie partenerii medicilor. Iar atunci cand merg la o consultatie este important ca acestia sa povesteasca doctorului despre istoricul lor medical, despre problema pe care o au, simptome, ce medicamente au luat, ce efecte au avut etc. O relatie bazate pe incredere va avea intotdeauna rezultate pe masura.
  • Doctorii recomanda sa mergem la consultatii: o data pe luna cu copiii de pana la un an; o data la 6 luni cu copiii cu varsta cuprinsa intre 1-3 ani; o data la 6-8 luni cu copiii care au intre 3-7 ani si o data pe an cu copiii de peste 7 ani.
  • Sfat: cand pastram in frigider un medicament, este important sa punem pe el o foita pe care sa scrie: data la care a fost deschis, termenul de valabilitate, cate picaturi sunt recomandate.
  • Infectiile respiratorii la copii apar pe fondul sistemului imunitar imatur. Peste 25% dintre copiii cu varsta pana la un an si 18% dintre copiii intre 1-4 ani din tarile dezvoltate sufera din cauza infectiilor respiratorii.
  • #Stiatica: Intr-un an, copiii pot face intre 5 si 8 episoade infectioase, in timp ce la copiii aflati in colectivitate numarul acestora creste? Pe masura ce cresc insa, numarul infectiilor respiratorii scade.
  • Infectiile respiratorii apar in special: intre varsta de 6 si 12 luni, pentru ca se epuizeaza resursele imunitare pe care copilulul le primeste la nastere de la mama; la intrarea copilului in colectivitate (cresa, scoala, gradinita etc.) si in lunile de tranzitie (de exemplu: toamna si primavara).
  • Principala cauza a infectiilor respiratorii sunt virusii si bacteriile. iar simptomele cele mai comune care “anunta” aparitia unei o infecții respiratorie la copil sunt: nasul infundat, stranutul frecvent, durerea in gat si febra.
  • Plamanii exersati se imbolnavesc mai greu. De exemplu: bolnavii de astm se vindeca mai repede daca isi exerseaza respiratia cantand la un instrument de suflat.
  • #Stiatica: Jucariile de suflat ajuta la dezvoltarea cailor respiratorii ale copilului? Daca cel mic raceste des, include in activitatile lui zilnice si cateva minute de suflat la o jucarie specifica.
  • Imunizarea copiilor este foarte importanta: il scoatem afara zilnic (il imbracam adecvat, fara a exagera – de exemplu sa ii punem fularul peste gura), aerisim camera de cateva ori pe zi, incercam sa nu aglomeram camera copilului cu prea multa mobila, ne asiguram ca are prosoape individuale, lenjerie de pat, perna proprie, face miscare/sport, mananca vitamine, fructe si legume zilnic, examinare periodica, relatie armonioasa in familie etc.

A fost un seminar in cadrul caruia Dr. Valeria Herdea a reusit sa scoata in evidenta o multitudine de aspecte legate de infectiile respiratorii, preventia lor, dar si informatii despre relatia noastra cu copiii, cu medicii, cu educatorii.

Maraton de sănătate 4

Maraton de sănătate 5

In cadrul intalnirilor viitoare din cadrul Maratonului de Sanatate se va discuta despre: „Oboseala și stresul”, „Suprasolicitarea copiilor”, „Stilul de viata si disfunctiile digestive”, „Impactul Media asupra dezvoltarii copilului” etc. Detalii despre Maraton si cum va puteti inscrie, gasiti pe site-ul Secom.

comments

Adauga comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *