"Masculin-feminin", de Lia Bugnar

Cum s-ar schimba viața unui bărbat dacă ar deveni femeie?!

O întrebare ciudată, ați spune, nu? Dar nu este întâmplătoare. Zilele trecute am revăzut, pentru  a doua oară, piesa de teatru “Masculin-feminin”, de Lia Bugnar.

Masculin/feminin

(Sursa)

Viața unei femei obișnuite, casnice, plină de iubire pentru soțul ei, se schimbă radical după ce află că soțul ei drag are o problemă gravă. Este în stare să-și doneze organele, să împartă cu el plămânii, ficatul, rinichii. Este capabilă să mute munții din loc, să înfrunte alături de el până și racul, asta până află că bărbatul ei dorește de fapt să-și schimbe… sexul. O veste neașteptată, o lovitură frontală  nepreconizată, un lucru care nu i-ar fi trecut niciodată prin cap. Și toate acestea în cel mai important moment din viața ei – poartă în burtică un bebeluș.

Incapabilă să influențeze în vreun fel situația, Eva este părăsită de iubirea vieții ei, rămânând singură să-și înfrunte destinul.

Pe de altă parte, Adam, care după câteva operații consecutive devine Ada, începe o nouă viață, plină de provocări și situații neprevăzute. Nimeni nu vorbește nicodată de grijile zilnice ale femeii… Ada însă află ce reprezintă acestea de la însăși Eva: de la spălatul vaselor și al șosetelor, la pusul masei și strângerea lucrurilor aruncate prin casă de masculul familiei – toate sunt responsabilități pe care femeie și le asumă zilnic. Eva îi arată că este suficient să lași singur un bărbat în casă 3 zile și îl găsești “mucegăit”.  Îi spune că bărbatul este un animal de împerechere care sare dintr-un corp într-altul, fără să poposească prea  mult. Ada a simțiti cel mai bine la ce se referă Eva odată cu schimbarea sexului. Privirile deocheate din metrou și toate replicile de agățat nu-i mai sunt străine. Corpul ei a devenit admirația bărbaților din jur și ținta pentru multe glume și gânduri nebune.

Să treci dintr-un corp în altul nu e ușor. Ai nevoie de mult lucru tine. Trebuie să te cunoști foarte bine și să știi ce-ți dorești. Trebuie să fii puternic. Dacă ai fugit în alt sex ca să scapi de cineva, faci o mare greșeală. Nimic și nimeni nu poate scoate ceea ce e în mintea și inima ta.

Schimbarea sexului înseamnă și multe provocări noi: de la machiaj și haine mulate, la ciorapi (rupți) și dungi care îți indică “greșit” felul în care trebuie să-i porți (la bărbați, cele 2 linii paralele de pe chiloți indică fața acestora, iar la femei, la ciorapi, dungile sunt în spate).

Și zodia joacă un rol important. Căci știți și voi că fiecare zodie are caracteristicile sale. Dacă ești rac trăiești de 9.60. Mai mult nu poți, e dovedit, în piesă, că în realitate nu știu exact cum stă treaba!

Fiecare rol cu responsabilitățile sale, fiecare gen cu felul său de a fi și de a iubi.

Universul îți oferă a doua șansă, însă nu întâmplător! Este felul lui de a-ți arăta că “se poate și mai rău”…

Morala: bucurați-vă și fiți mulțumiți de corpul vostru. Nu râvniți după altul. Oricum, ce-a fost mai bun a fost luat deja… :). De voi!

comments

Adauga comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *