Miez de…viață!

“Trei iezi cucuieți

Ușa mamei descuieți!

Că mama v-aduce vouă:

Frunze-n buze,

Lapte-n țâțe,

Drob de sare

În spinare,

Mălăieș

În călcăieș

Smoc de flori

Pe subsuori.”

Cred că vă gândiți: oare ce-mi veni să scriu celebrul cântecel din povestea “Capra cu trei iezi”?! Oi fi revenit cu gândul la copilărie, la momentele de nostalgie după o perioadă frumoasă din viața oricărui copil?

Da și nu în același timp. Cum așa? Uite-așa, ca-ntr-o poveste al cărui final este necunoscut, dar pe care poți să ți-l imaginezi! Oricum, de un lucru ești sigur: este cu happy end 🙂

În continuare aș vrea să vă spun o poveste magică, despre o expresie fermecată, care sună foarte duios și melodios și anume “Miez de lapte”. Ce ziceți, vouă ce vă inspiră? Unde vă duce cu gândul?

Miez de lapte

De curiozitate, i-am întrebat pe câțiva prieteni la ce se gândesc atunci când aud expresia “Miez de lapte” și uite ce răspunsuri neobișnuit de frumoase și creative am primit:

 1. “Asociez expresia direct cu Lapte de pasăre, cu o umplutură pentru dulciuri, sufleu sau cremă de tort” – M.C.
 2. “Culmea plăcerii” – D.P.
 3. “Caș, adică un fel de telemea numai că suculentă, cu mult zer.” – A.T.
 4. “Lapte de pasăre, bomboane.” – N.N.
 5. “Esența purității” – D.V.
 6. “Dacă mă întrebi ce îmi vine în minte când spun “miez de lapte”, nu m-aș gândi decât la un lapte fin sau la o brânză care nu stă mult la închegat, este proaspătă, ușoară și nu este sărată. După o astfel de gustare, vreau să am o digestie ușoară și să am energie cât să mut următorul munte. Ar fi ideală pentru o zi de luni, cu o vreme bacoviană afară și cu multe lucruri de rezolvat” – C.G
 7. “La calciu – un component esențial pentru scheletul uman ce susține restul țesuturilor și organelor, la fel și în societate – un schelet sănătos susține o societate sănătoasă” – V.A.
 8. “Ma gândesc la cea mai bună parte a laptelui…” – C.I.A.

Cred că e tipul să vă spun și opinia mea legată de această expresie – “Miez de lapte”. Pe mine mă duce cu gândul la o poveste. Dar nu este vorba despre o poveste obișnuită, ci una care se bazează pe fapte reale, din viața unui om simplu, ca mine, ca tine, ca noi. O poveste care începe atunci când ești mic, un bebeluș cuminte care caută sânul mamei, ca ulterior să ajungă în prezent, când alege și ia decizii raționale și are formate deja obiceiuri și un stil de viață sănătos. Este povestea vieții umane. Este începutul care se îndreaptă către o finalitate cunoscută. Dar nu despre finalitate este această poveste, ci despre proces, despre ce faci, cum trăiești și mai ales cu ce intensitate. Se spune că viața trebuie trăită la maxim, însă mă întreb uneori dacă “la maxim” înseamnă de fapt la extreme?! Sunt o persoană care a ales de cele mai multe ori calea de mijloc. Aleg să trăiesc viața la intensitate medie și uit că frumosul stă uneori chiar la extreme – pe vârful unui munte, la mijlocul oceanului sau de ce nu, în miezul lumii, al nopții, al inimii, al unui fruct, al pâinii sau al laptelui.

Îmi place mult laptele, dar și lactatele, în general. “Miezul de lapte” însă mi se pare ceva misterios, enigmatic, ceva plăcut la privire și gust și care îți oferă senzații fascinante, de nedescris.

“Miezul de lapte” este esența, este cea mai bună parte dintr-un întreg, este zona care face dintr-un ingredient obișnuit, unul special.

“Miezul de lapte” mă duce cu gândul la brânza pe care o face mama acasă, din lapte natural, care are un gust plăcut și savuros și este foarte sănătoasă.

“Miezul de lapte” = “Miez de sănătate”!

Articol scris pentru competiția SuperBlog 2013

comments

 • Stefania

  Frumos si emotionant!

  • SofiaF

   Multumesc :)

Adauga comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *