Operatiunea casa: ce acte trebuie sa faci dupa ce achizitionezi un imobil?

Este o mare bucurie atunci cand reusesti sa rezolvi cu actele, creditul si sa semnezi in sfarsit cotractul de vanzare, devenind astfel proprietarul apartamentului pe care ti-l doreai.

Nu este usor si deloc simplu acest proces. Sunt atatea momente stresante si este atat de anevoios drumul de la a gasi apartamentul in care sa te simti acasa, pana la a semna actele si a te muta, incat uneori simti ca nu mai poti. O spun din proprie experienta. Noi am inceput cautarile anul trceput, prin noiembrie si abia in iunie am reusit sa semna actele si sa luam creditul, iar in iulie ne-am mutat.

lovely-home-sweet-home-wall-stickers-trees-love-flower-bedroom-living-room-home-decor-mural-decal-jpg_640x640

Am ales sa facem un credit ipotecar intrucat acesta ne avantaja. Oricum, sunt multe elemente care conteaza atunci cand vrei sa-ti faci un credit: de la banca pe care o alegi, avansul disponibil, pana la istoricul financiar al familiei si job-ul pe care il ai. Dar nu despre asta vreau sa va povestesc in acest articol. Voi trece direct la momentul in care ai cheile apartamentului in mana si urmeaza sa te muti.

Care sunt urmatorii pasi? Esti proprietar cu acte in regula, insa mai sunt cateva acte pe care este recomandat sa le faci. Unele in decurs de 30 de zile de la semnarea contractului.

1.Declaratia fiscala pentru stabilirea impozitului. Declaratia se depune la sediul Primariei din sectorul/localitatea unde este situat imobilul, in decurs de 30 de zile. Altfel puteti lua o amenda in valoare de 70 lei. PLa primarie trebuie sa prezentati urmatoarele acte:

-copie contract de vanzare imobil

-copie buletin

-formular declaratie (pe care il luati de la Primarie)

Recomandare: luati-va de acasa un pix, altfel o sa pierdeti timpul stand la coada in timp ce asteptati alti 5-8 oameni sa completeze formularul.

      2. Autorizatia ISCIR. Pe noi ne-a costat 250 ron si este valabila 2 ani de la verificarea centralei.

      3. Contratul pentru furnizarea reglementata a gazelor naturale la consumatorii casnici. Contractul se face si semneaza la sediul distribuitorului de gaze. Pentru semnarea contractului veti avea nevoie de:

-Copie contract de vanzare imobil

-Copie buletin

-Poza serie contor (cu telefonul)

     4. Contractul pentru furnizarea energiei electrice. Pentru incheierea acestui contract veti avea nevoie de:

-Copie contract de vanzare

-Copie buletin

-Poza serie contor

-Cerere reziliere (daca este cazul), pe care o luati de la vanzatorul imobilului

    5. Contractul pentru furnizarea de servicii de internet si TV. Noi am facut un contract pentru internet, intrucat nu preconizam sa achizitionam in perioada urmatoare un TV. Astfel, pentru semnarea contractului ne-am intalnit cu un operator care ne-a prezentat oferta si apoi am semnat contractul de colaborare. In 3 zile de la semnarea contractului, o echipa furnizorului a venit si a instalat conexiunea la internet. Mi-a placut faptul ca m-au sunat sa ma anunte cand vine echipa si m-au intrebat daca este ok sau nu pentru mine acel interval orar. Pentru semnarea contractului am avut nevoie de copie dupa buletin.

Acestea sunt actele pe care le-am facut noi imediat ce ne-am mutat in apartament. Sper ca aceste informatii va vor fi de folos in momentul in care veti dori sa achizitionati un imobil. Pentru semnarea acestor contracte veti pierde cateva ore/zi intrucat peste tot unde am fost am stat la coada. Norocul meu este ca eram cu bebelusul dupa mine si am intalnit oameni care s-au oferit sa ma lase sa rezolv totul fara sa stau la coada. Partea buna insa este ca la fiecare institutie primesti un bon de ordine si stai relaxat pe scaun si iti astepti randul. Mediul este chiar decent.

Partea mai putin buna este ca la nicio institutie la care am fost nu exista rampa ca sa poti intra cu caruciorul in institutie. Pe mine m-au ajutat gardienii sau oamenii care vedeau ca ma chinui sa urc scarile cu caruciorul in brate.

 

*Sursa foto

comments

Adauga comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *