Orheiul Vechi – sa vezi si sa nu crezi

Pana sa ajung in Orheiul Vechi, credeam că Republica Moldova nu prea are cu ce se lauda la capitoul RELIEF. In afara de campii si dealuri (Balanesti – altitudinea de 430 m) sau zona Tipova, care este cu totul speciala, altceva nu mi-a atras atentia. Apoi am descoperit aceasta “perla” arhelogica – Orheiul Vechi, amplasat intre satele Trebujeni si Butuceni.

Tipova

Complexul arheologic Orheiul Vechi este cel mai important sit cultural din Republica Moldova si are un relief complex, care s-a format pe locul in care acum circa 13 milioane de ani era Marea Sarmatica. Cand ajungi in zona si vezi pentru prima oara relieful ai impresia ca ai ajuns in alta lume. Este o senzatie deosebita si unica. Peisajul este atat de pitoresc incat nu iti vine sa crezi ca este real. Inaltimea versantilor atinge in medie altitudinea de circa 100–130 m, iar pe alocuri 170–180m. Pe masura ce admiri privelistea si te apropii de zona, poti vizita cele 2 biserici, dintre care una in stanca, fiecare cu o frumusete si istorie aparte. Totodata, in zona exista multe case cu specific traditional unde te poti caza si te poti bucura de o experienta 100% moldoveneasca.

In prezent Orheiul Vechi se afla in procesul de nominalizare pentru a fi inscris in Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO.

Orheiul Vechi

Orheiul Vechi

 

Orheiul Vechi

 

Orheiul Vechi

Va recomand sa vizitati Orheiul Vechi pentru ca este un loc incredibil, situat foarte aproape de Chisinau, la 60 km. Daca vreti sa aveti parte si de o experienta multiculturala, puteti participa la Festivalul Etno-Muzical International Gustar, care se organizeaza in luna august, la Orheiul Vechi. O sa fie o vacanta despre care o sa tot povestiti 🙂

#descoperaMoldova

comments

Adauga comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *