Pe merit sau în funcție de mediul de rezidență?

Oare care dintre cele 2 opțiuni ar fi mai corectă și mai obiectivă: oferirea burselor de studiu pentru rezultatele obținute la examene sau în funcție de mediul de rezidență?

În funcție de merit, răspund eu fără să iau în calcul a doua opțiune. Mi se pare corect și de bun simț să ni se ofere burse de studiu pentru rezultatele oținute, pentru efortul depus și conștienciozitatea noastră, fără a se lua în calcul statutul nostru social sau mediul de rezidență.

invatamant

(Sursa)

Ce s-ar întâmpla însă dacă am lua în calcul și acest aspect?

Înainte de a răspunde la această întrebare aș vrea să vă spun de unde își trage rădăcinile ideea de a oferi burse de studiu: de la formarea statului național, când copii de boieri primeau burse pentru a studia în străinătate. Iar ideea de a susține finaciar un student  i-a venit unui tânăr columbian, care în anii de ’40 i-a cerut unui miliardar un împrumut pe care i-a promis că îl va întoarce când va termina studiile prin faptul că va lucra pentru el.

În România, tinerilor li se acordă şanse egale şi acces echitabil la studiile universitare, adică: șanse egale pentru toți, șanse reale pentru cât mai mulți și șanse suplimentare pentru defavorizați.

În urma unor studii cu privire la accesul în învățământul superior, s-a constatat că circa 40% din studenții din România sunt persoane care locuiesc în mediul urban și doar 4% în mediul rural. Un procent extrem de mare am putea spune.

Pentru a reduce accest decalaj și a crește procentul tinerilor din mediul rural care urmează cursurile unei facultăți, ar trebui luate câteva măsuri. Aici intervine cea de-a doua opțiune de care spuneam în introducerea acestui articol: acordarea burselor de studiu în funcție de mediul de rezidență. Nu afirm că trebuie să fie acordate burse de studiu doar pe acest criteriu. Din contra, consider că trebuie luate în considerare mai multe criterii: trebui să ținem cont și de statutul social al tânărului, notele obținute la Bacalaureat și media obținută în anii de liceu.

invat

(Sursa)

Totodată, pentru creșterea accesului  tinerilor în universitățile românești, ar trebui să existe posibilitatea de a face împrumuturi în RON asigurate de stat și oferite prin intermediul băncilor. Existența unui program precum acesta ar reprezenta un pas în plus făcut în ceea ce privește accesul tinerilor în universitățile românești, dar ar avea și consecințe pozitive asupra responsabilizării tinerilor.

To be continued…

comments

 • Cristina

  Burse provenite de la donatori privati pot fi date asa cum doresc respectivii donatori. Bursele cu bani de la stat, deci cu bani de la contribuabili ar trebui trecute in ilegalitate.

  • csrepublica

   De ce crezi ca bursele cu banii de la stat ar trebui trecute in ilegalitate?

   • Cristina

    Pentru ca statul confisca banii altora ca sa-i ofere pentru burse. Cei care se folosesc de aceste burse sint complici la furt.

Adauga comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *