Public speaking = moarte?

Se spune că emoțiile îți dau puterea de a atinge oamenii. Ce se întâmplă însă atunci când emoțiile tale ating oamenii în sensul negativ?!

Să luăm un exemplu: ești pus în situația de a vorbi în fața a 300 de oameni, iar emoțiile tale te copleșesc. Îți tremură vocea, te blochezi, începi propozițiile, dar nu le continui, îți încruțișezi picioarele, nu mai gesticulezi, pui capul în pământ etc. Emoțiile tale ajung să deranjeze publicul și să îi facă să aibă și ei emoții, însă nu dintre cele mai plăcute.

(Sursa)

Da… vorbitul în public, lucrul de care m-am ferit toată viața mea, până la urmă a ajuns să-mi pună bețe în roată, devenind un obstacol care trebuie înlăturat cât mai curând. Nu degeaba se spune că este al doilea lucru, după moarte, de care se tem oamenii.

Cel mai ciudat însă este faptul că atunci când vorbesc în public (și aici mă refer la minim 30 de persoane), mă simt extraordinar. Parcă scena este locul meu, parcă acolo ar trebui să fiu mereu, deși emoțiile mă copleșesc pe măsură ce discursul se apopie de final.

De când mă știu am evitat să vorbesc în public, dar dacă mă puneai să vorbesc cu președintele țării, nu aveam nici cea mai mică emoție. Situația se schimba când trebuia să vorbesc în fața unui grup de oameni. Deși îmi place să fac acest lucru (am descoperit de curând asta), am probleme la gestionarea emoțiilor.

De curând, am fost la lansarea Speaker’s  Arena (noul nume al Public Speaking Support Group ).  M-am dus la eveniment cu gândul de a face primul pas pentru a trece peste frica de a vorbi în public. Am întâlnit speakeri talentați, tineri interesați de dezvoltarea abilităților comunicaționale și mulți prieteni care își doresc să se perfecționeze la acest capitol.

Am aflat cât de important este să ÎNDRĂZNEȘTI, să vorbești despre PASIUNI și să mergi/PARTICIPI la evenimente care te ajută să experimentezi vorbitul în public. De la fiecare om înveți câte ceva, iei exact ce îți trebui si asimilezi informațiile care îți sunt necesare. Totodată, trebuie să cunoști foarte bine subiectul despre care urmează să vorbești, să crezi în el.

Dacă nu poți participa la astfel de evenimente, poți să încerci să identifici speakerii buni (pe Youtube, la TV, în cercul tău de prieteni etc.), să înveți de la ei, dacă sunt dispuși să împărtășească din experiența lor și să apoi să experimetezi: singur, acasă, în fața oglinzii sau filmându-te; în fața prietenilor; la muncă, în cadrul unei ședințe etc.

Vorbitul în public nu te omoară, din contra, te întărește!

(Sursa)

Iar eu am experimentat acest lucru chiar de curând și sunt hotărâtă să continui (în fața a peste 200 de persoane chiar în această lună) – doar nu vă gândiți că m-am propus voluntar, trebuie!

comments

Adauga comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *