Să fim toleranți față de minoritățile sexuale

Un subiect controversat, care aduce multă supărare pe fața unora, dar înțelegere și toleranța din partea celorlalți.

gay

Este greu ca părinte să afli într-o bună zi că ai un copil de altă orientare sexuală, mai ales în contextul în care ai fost educat după anumite tipare și nu te-ai mai confruntat cu asemenea situație. Mai mult chiar, nici nu ți-ai imaginat că este posibil să ți se întâmple acest lucru.

În timpul facultății am locuit în cămin. Acolo am întâlnit foarte mulți tineri, am socializat și mi-am făcut foarte mulți amici și prieteni, printre care și un băiat tare drăguț, foarte atent la detalii, interesat de cosmetice, de modă, de aspectul fizic etc. La momentul în care l-am cunoscut nu mă gândeam că este diferit,  mi-a luat ceva timp până să-mi dau seamna. Mai degrabă am fost influențată de „bârfele” pe care le auzeam în cămin. Însă faptul că acel băiat avea altă orientare sexuală nu a schimbat cu nimic prietenia noastră. Am continuat să vorbim pe teme de interes pentru noi, să ne oferim sfaturi și să ne susținem atunci când aveam nevoie.

Poate că reacția mea ar fi fost total diferită dacă la facultate nu făceam cursul de Națiuni și Minorități, susținut de Gabriel Andreescu. Acolo am învățat foarte multe lucruri legate de minoritățile entice și sexuale, despre discriminare, rasism, toleranță și drepturi. Textele pe care le-am citit și ideile pe care le-am dezbătut în cadrul cursului m-a ajutat să înțeleg cât de important este să fii tolerant și nediscriminatoriu cu oamenii din jur. Nimeni nu este vinovat că s-a născut într-o anumită țară, într-un anumit loc, că are o boală sau că are altă orientare sexuală.

gayyy

(Sursa)

De aceea, îi îndemn pe cei care nu acordă nici o șansă sau au un tratament discriminatoriu față de minoritățile sexuale, să-și pună următoarea întrebare: Dacă eram eu în locul lui/ei, cum mi-ar fi plăcut să se comporte oamenii din jurul meu cu mine?

Și în final un filmuleț cu Natalia Morari, jurnalista care susține comunitatea gay din Republica Moldova: http://www.youtube.com/watch?v=aasDVnKdHpM

comments

 • Cristina

  Tot asa trebuie sa fim toleranti fata de criminali, hoti, pedofili, cei care comit adulter...si restul ca ei.

 • csrepublica

  Cristina,Multumesc pentru comentariu.In articol am incercat sa induc ideea ca trebuie sa fim toleranti fata de minoritatile etnice si sexuale, nu fata de persoanele care incalca legea.

  • Cristina

   Dar daca spui ca trebuie sa fim toleranti cu cei care "simt" altfel decit noi, atunci trebuie sa includem si pe aceia care se simt atrasi sexual de copii, de animale, de sotiile altora, de banii si bunurile altora.Apoi, casatoria este dintr-o femeie si un barbat, asa e legea, nu? Atunci de ce incearca homosexualii s-o schimbe?

  • Cristina

   Ceea ce vreau sa spun este ca sint oameni care considera homosexualitatea ca fiind un pacat. De ce sa fi tolerant cu pacatul? Unde ne oprim? Trebuie sa fim toleranti cu cei care comit crime? Doar si crima este un pacat.Problema cu "toleranta" homosexualilor este ca ei vor ca oamenii sa "le accepte" devierile sexuale si sa nu le mai numeasca pacat. De ce ar accepta cineva asa ceva?PS. Titlul se leaga de minoritatile deviante sexual, nu etnic.

 • csrepublica

  Una este sa fii tolerant fata de un gay, iar alta e fata de un hot, care incalca legea. Nu i-as include in aceeasi categorie.

  • Cristina

   Persoanele gay au schimbat definitia de "tolerant". Ei vor ca oamenii sa nu mai creada ca-i pacat si sa-i vada ca pe ceilalti oameni. Un crestin, de exemplu, nu accepta asta. Asta nu inseamna ca homosexualii trebuie omoriti sau batuti, dar nu vor sa le accepte stilul de viata.Parintii crestini nu vor ca copiii lor sa fie invatati la scoala ca homosexualitatea este ceva normal. Oare cei care promoveaza propaganda gay de ce nu accepta asta?

 • csrepublica

  Casatoria intre homosexuali este deja legala in cateva state. Lucrurile evolueaza continuu, de aceea consider ca trebuie sa fim deschisi la asemenea solutii.In plus, nu stiu daca as include homosexualitatea la pacate.....

  • Cristina

   Ca nu vrei sa incluzi homosexualitatea la pacate este treaba ta, dar trebuie sa fim toleranti cu cei care o includ, nu?

  • Cristina

   Iar daca legile se schimba in functie de ce cred oamenii, ce facem atunci cind v-a deveni legala pedofilia, necrofilia, poligamia? Trebuie sa acceptam toti deviatii?

 • Casian Josan

  Salut! Ma bucur ca tema a iesit din rubrica Tabu. Mai multe video cu persoane din Moldova care sustin persoanele LGBT pe www.egali.mdIn proiectul dat au participa numerosi jurnalisti, juristi, psihologi, artisti, bloggeri

  • csrepublica

   Merci : )Voi intra pe site sa vedem ce informatii gasesc.

Adauga comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *