Slow Food si mancarea sanatoasa

Stiai ca astazi este Terra Madre Day? In fiecare an, pe 10 decembrie, miscarea Slow Food sarbatoreste Terra Madre Day, prin evenimente speciale, organizate de Slow Food Convivia.

Slow Food este o miscare internationala, initiata in 1986, care activeaza in peste 150 de tari si isi propune sa incurajeze pastrarea traditiilor alimentare locale si regionale si a unui stil de viata sanatos. Totodata, miscarea evidentiaza importanta cultivarii si productiei de alimente locale, caracteristice zonei, care sunt mult mai sanatoase si ajuta la dezvoltarea economica a zonei.

Sloganul Slow Food este: bun, curat si corect. Miscare sustine ca alimentele pe care le consumam ar trebui sa aiba gust bun, sa fie sanatoase, sa fie produse astfel incat sa nu dauneze mediului inconjurator, iar producatorii sa fie remunerati echitabil. Slow Food este o idee, un mod de viata si un mod de a manca sanatos.

Slow Food Romania

De 5 ani Terra Madre Day se sarbatoreste la nivel global prin evenimente care isi propun sa readuca in vizor preparatele locale specifice si ingrediente pe cale de disparitie sau care fac parte din Arca Gusturilor. In Romania, Terra Madre Day este sarbatorita printr-un eveniment special organizat de Slow Food Bucuresti Valahia Gusturilor. In aceasta seara, de la 20:30 va avea loc vizionarea filmul documentar Slow Food Story, la NCRR, in premiera in Romania.

“Slow Food Story spune povestea unui grup de prieteni. E o poveste despre farse și și pasiuni politice, restaurante și ritualuri țărănești redescoperie, despre vin și călătorii și jocuri de noroc, unele câștigate și altele pierdute dar toate acceptate cu aceeași indestructibilă, morocănoasă ironie.”

Dupa vizionarea filmului va avea loc o discutie despre produse locale si importanța lor pentru pastrarea patrimoniului imaterial.

Se spune ca hrana si lantul alimentar formeaza identitatea locala a fiecaruia dintre noi. Tu consumi alimente locale?

 

comments

Adauga comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *