Stiinta ajunge in scoli

Eu nu fac parte din generatia celor care au avut oportunitatea in perioada scolii/liceului sa faca lectii de astronomie. Dar mi-ar fi placut… Ar fi fost fain sa aflu mai multe despre stele si sistemul solar decat mi-a povestit profesorul la ora de geografie.

Nici nu mi-am petrecut prea multe ore in biblioteca citind despre stiinta si tehnologie, dar stiu cat de importante le sunt rolul in dezvoltarea si evolutia umana. Asa ca atunci cand am primit invitatia de a participa la evenimentul Darwin Day, am spus DA fara sa ma gandesc prea mult.

Darwin Day

Sunt cateva lucruri importante care s-au intamplat acolo:

  1. Asociatia pentru Dezvoltare Personala si Intelectuala (ADIP) a prezentat „Proiectul Descendentei – O epopee a specie umane” – un amplu program educational, care cuprinde conferinte, expozitii si prezentari publice pe tema descendentei specie umane. ADIP a fost infiintata din dorinta de a aduce mai aproape de tineri stiinta, cunoasterea si intelegerea. Asociatia isi propune sa infiinteze cluburi de stiinta in scoli si sa aduca elevii gratuit la marile muzee romanesti.
  2. A fost organizata expozitia „Evolutia umana ilustrata prin portrete si fosile”, de Eduard Olaru. Participantii au putut admira 50 de planse educative ce ilustreaza complexitatea arborescenta a hominizilor si a diverselor specii de oameni, modul de viata al acestora si particularitatile anatomice ale fiecarei specii in parte.
  3. S-a lansat noul numar al revistei Stiinta&Tehnica, care cuprinde continut calitativ si de ultima ora despre cele mai noi teorii, inventii, descoperiri si prototipuri, toate transmise intr-un limbaj prietenos. In 2015, Stiinta&Tehnica va scoate noi carti, reviste, website-uri pop-sci, va organiza expeditii si experimente inedite si va lansa concursuri nationale destinate elevilor si studentilor.
  4. Jurnalistul Adrian Nicolae a vorbit despre cartea pe care a scris-o: „Revolutia dupa Darwin. Pledoarie pentru specia umana”. El face o calatorie printre marile mistere ale viului si aduce in atentia publicului o serie de rezultate spectaculoase ale unor studii fundamentale recente si actuale cu privire la originea vietii si a evolutiei acesteia de-a lungul timpului.

Printre speakerii care au vorbit la evenimentul Darwin Day mi-a captat atentia Alexandru Mironov, cel mai mare science-evanghelist roman, scriitor si jurnalist de stiinta, realizator de emisiuni radio si TV, senior editor Stiinta&Tehnica. El a facut o previziune legat de cum va fi omul care va popula planeta Pamant in 2050.

P.S: Veste proasta pentru barbati: in 2050 femeile vor prelua conducerea lumii 😛

 

comments

Adauga comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *