Teatru la cinema și accesul la cultură

Teatru la cinemaCum îți sună ideea de “teatru la cinema”? Mie mi se pare un concept îndrăzneț, care merită încurajat pentru că poate aduce cultura mai aproape de noi. S-a lansat acum 3 luni și se bucură deja de succes. Nici nu mă așteptam să fie altfel! De ce este atât de important și ce perspective de viitor are, am stat de vorbă cu Mihai Penişoară, directorul general al Art Media Management, producătorul “Teatru la Cinema”. Vă invit să citiți răspunsurile lui în interviul de mai jos 🙂

Teatru la cinema

SoF: Ideea de a aduce teatrul la cinema este foarte indrăzneață. Cum a fost percepută de publicul român?

Mihai Penişoară, producătorul “Teatru la Cinema”: Îndrăzneala rezidă, cred eu, în anvergura proiectului. Actuală şi viitoare. Jucăm în medie cinci spectacole pe săptămână, în două stagiuni pe an. Ideea de a aduce teatrul în cinematograf a venit firesc de la necesitatea de a diversifica spaţiile în care actorii se expun în faţa publicului în slujba cărora îşi pun talentul. Modul în care a fost pusă în practică această idee, are la bază o altă nevoie existentă: aceea de a face arta şi cultura accesibile cât mai multor oameni. Cu toţii “ne purtăm” rafinamentul şi bunul gust, ca pe o haină bună, şi la o recepţie simandicoasă şi la cumpărături la mall, atâta timp cât ne caracterizează. Ca să răspund întrebării, publicul “Teatru la Cinema” îşi poartă “papionul” cu aceeaşi eleganţă ca şi spectatorii din instituţiile teatrale tradiţionale. Ne-a încântat bucuria cu care oamenii au perceput faptul că au acum la dispoziţie o instituţie teatrală aflată în proximitate, onestitatea şi eleganţa cu care aceştia interacţionează cu actorii, faptul că au apreciat umorul de bună calitate pe care îl promovăm. Mai presus de toate ne-a încântat atmosfera excepţională care se creează datorită publicului şi faptul că Teatru la Cinema a adus la Movieplex Cinema spectatori din tot Bucureştiul, depăşind graniţele unui sector.  Am jucat spectacole cu casa închisă, deşi sala în care se joacă spectacolele “Teatru la Cinema” este una de 200 de locuri. Ne dorim ca tot mai mulţi oameni să afle că în Bucureşti funcţionează practic o nouă instituţie teatrală, care aduce spectacole de comedie, teatru de improvizaţie pentru copii şi adulţi, teatru pentru copii şi stand-up comedy în cinematograful Movieplex Cinema din Plaza România, de vineri până duminică, în fiecare săptămână.  Îţi mulţumim ţie, dragă Sofia, şi celorlalţi parteneri media pentru că ne ajutaţi să oferim această informaţie cât mai multor oameni. Pentru că experienţa pe care o trăiesc cei care vin la “Teatru la Cinema”  le depăşeşte aşteptările, dacă este să dăm crezare feedback-ului primit sau faptului că publicul revine cu plăcere la spectacolele noastre.

SoF: Pe viitor vă propuneți să o extindeți și în alte cinematografe din București sau din țară?

Mihai Penişoară, producătorul “Teatru la Cinema”: “Teatru la Cinema” este un proiect cultural integrat care a fost lansat împreună cu partenerul nostru, Movieplex Cinema. El este produs de talent.Agency.ro, un brand deţinut de Art Media Management. După cum bine ai remarcat, “Teatru la Cinema” este de fapt un produs cultural integrat pe care îl oferim cinematografelor. Fără să fi făcut deocamdată efortul de a ne extinde activitatea, deoarece proiectul este lansat de mai puţin de trei luni, trebuie să mărturisesc că sunt încântat să constat că avem deja cereri din partea altor cinematografe din ţară. De altfel aceasta este una dintre direcţiile de dezvoltare viitoare a  proiectului “Teatru la Cinema”.

SoF: Trupele de teatru au întâmpinat propunerea de a juca teatru la cinema cu entuziasm sau mai degrabă cu scepticism?

Mihai Penişoară, producătorul “Teatru la Cinema”: Oricât de mult ne-am dori să dăm curs tuturor solicitărilor de colaborare primite din partea  trupelor de teatru, ne este deocamdată imposibil să o facem. Actorii au nevoie să joace iar oferta venită din partea deţinătorilor de spaţii propice unor spectacole de teatru este insuficientă. Rata cu care am crescut portofoliul de piese de teatru a depăşit estimările noastre iniţiale. La mijlocul lui ianuarie am pornit la drum cu un portofoliu de 10 piese iar până acum s-au jucat deja 29 de piese diferite. Chiar şi aşa, nu putem să onorăm toate cererile primite. Într-un stadiu ulterior de dezvoltare, sperăm să acoperim cât mai mult din aceste solicitări. Adresez companiilor, instituţiilor de stat şi altor entităţi interesate, invitaţia de a susţine financiar dezvoltarea proiectului “Teatru la Cinema” , care ar putea să se transforme într-un hub cultural, în Bucureşti şi în ţară. O campanie naţională de tip “adoptă o piesă de teatru” nu ar fi tocmai o idee rea, pentru că teatrul este un mijloc de educare şi de cultivare a bunului gust.

Teatru la cinema

 

Teatru la cinema

 

Teatru la cinema

SoF: Care este publicul la care vă doriți să ajungeți?

Mihai Penişoară, producătorul “Teatru la Cinema”: “Teatru la Cinema” are cel puţin două particularităţi care influenţează segmentele de public vizate şi care slujesc totodată dezideratului nostru de a facilita accesul la actul de cultură: promovăm umorul de bună calitate şi avem o gamă largă de spectacole de teatru. Sunt doar două dintre motivele pentru care publicul vizat de noi este unul variat: de la copii până la adulţii de peste 65 de ani. Părinţii şi bunicii vin la spectacole însoţiţi de copii. La fel de bine, tinerii aleg să vină însoţiţi de prietenii lor pentru a petrece împreună o seară de weekend relaxantă, condimentată cu hohote de râs. Mai sunt şi alte motive care contribuie la atingerea acestui deziderat. Ele ţin de politica de preţ care facilitează accesul pentru segmente de public cu putere de cumpărare mai redusă. Copii, studenţii şi pensionarii plătesc doar 19 lei pentru un bilet, faţă de 29 de lei, cât este preţul întreg al unui bilet. Totuşi, clasificat în funcţie de sex şi vârstă, publicul nostru este în majoritate unul feminin, cu vârste cuprinse în intervalul 18 – 44 de ani.

SoF: V-ați gândit să inițiați un parteneriat cu o rețea de telefonie pentru a aduce oamenii la teatru, pe modelul Orange film?

Mihai Penişoară, producătorul “Teatru la Cinema”: Viteza de dezvoltare a proiectului cultural “Teatru la Cinema” până la maximul său de potenţial este legată de finanţarea sa de către companii sau instituţii de stat interesate să devină partenere ale unui proiect cultural ce facilitează creşterea accesului la cultură pentru segmente largi de public. Posibilităţile de finanţare sunt multiple: sponsorizarea spectacolelor din întreaga stagiune, a unei anumite piese de teatru, subvenţionarea costului biletelor pentru diverse categorii sociale,  subvenţionarea spectacolelor dintr-o anumită zi etc. Prin serviciile pe care le oferă intrinsec, companiile din domeniul telecom pot să sprijine acest proiect şi prin informarea utilizatorilor lor cu privire la spectacolele “Teatru la Cinema”, fie local, pentru cei care ajung în proximitate, fie secvenţial – pe segmente de utilizatori grupaţi pe diverse criterii. Ne dorim să avem parteneri puternici şi sperăm ca discuţiile pe care le-am antamat să se concretizeze în viitorul apropiat.

SoF: Cum încurajați tânăra generație, care preferă să iasă la film în mall, să aleagă mai degrabă o piesă de teatru?

Mihai Penişoară, producătorul “Teatru la Cinema”: Generaţiile tinere şi foarte tinere sunt segmente importante ale publicului “Teatru la Cinema”, cărora le adresăm oferte speciale care să încurajeze interacţiunea lor cu teatrul. Copii sub trei ani nu plătesc bilet. Copii de peste trei ani, elevii şi studenţii plătesc un tarif preferenţial de 19 lei. De asemenea, deşi nu facem un titlu de glorie din asta, oferim în mod constant bilete gratuite pentru copii aflaţi în situaţii mai mult sau mai puţin fericite, instituţionalizaţi sau nu. Educaţia şi facilitarea accesului la cultură al generaţiei tinere trebuie văzute ca o investiţie în viitorul copiilor, în dezvoltarea lor intelectuală şi emoţională. Cu beneficii pe termen lung pentru noi toţi.

SoF: Teatru la cinema este…

Mihai Penişoară, producătorul “Teatru la Cinema”: “Teatru la Cinema” este un proiect cultural generos, cu şi despre oameni, care prin entuziasmul şi dăruirea celor a căror sufragii le-a câştigat, a căpătat deja o anvergură apreciabilă. În cifre, “Teatru la Cinema” înseamnă 2 stagiuni pe an, 5 mari categorii de spectacole, 10 săptămâni, 29 de piese distincte, 45 de spectacole jucate, aproape şapte mii de spectatori, peste şase milioane reach cumulat. Folosesc acest prilej pentru a-ţi mulţumi ţie şi tuturor celor care ne-au fost alături şi pentru a vă adresa, vouă, tuturor, invitaţia de a veni la Teatru la Cinema! Movieplex Cinema!

 

comments

Adauga comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *