Big Eyes: Ferestrele sufletului

Big Eyes

Povestea filmului „Big Eyes: Ferestrele sufletului” m-a impresionat mai mult decât aș fi crezut. Poate că pasiunea mea pentru desen a stârnit în mine o revoltă și o empatie sinceră pentru Margaret Keane (Amy Adams). Sau poate pur și simplu faptul că este atât de dureros să știi că cineva își atribuie meritele pentru ceva ce ai făcut de fapt TU, în care ai depus suflet și care reprezintă practic o parte din tine. Sau poate pentru că mi-au plăcut extrem de mult picturile care înfățișează fata cu ochi mari și pătrunzători. Oricare din cele 3 ar fi fost, mă bucur că am ajuns să văd acest film.

Big Eyes este mai mult decât un film despre ARTĂ. Este despre pasiune și frumos, despre iubire și trădare, despre sacrificii și muncă până la exces, despre vanitate și orgoliu.Toate acestea sunt redate foarte bine în pelicula care se bazează pe un fapt real.

În film este descrisă viața pictoriţei Margaret Keane din momentul în care aceasta își dezvoltă pasiunea pentru desen și descoperă artistul din ea. Însă atunci când picturile ei ajung să aibă succes, meritul și-l asumă soțul ei Walter Keane (Christoph Waltz). Acesta săvârșește o fraudă majoră pe care pictorița o acceptă supusă, fiind intimidată de soțul ei, cu care are o relaţie dificilă. Șantajul emoțional și manipularea la care s-a expus de-a lungul multor ani se încheie în momentul în care dedice să ia ATITUDINE.

Curiozitatea mea numărul 1 legată de film a fost să aflu mai multe despre motivația pictoriței de a picta ființe plăpânde cu OCHI MARI. Răspunsul l-am aflat din schimbul de replici pe care l-au avut la un moment dat actorii care ăi interpretează pe Margaret și soțul ei: “Ce e cu ochii mari și nebuni? Cred că poți vedea lucruri în ochi. Ochii sunt fereastra sufletului. Făcând ochii mari, așa îmi exprim sentimentele”. Într-adevăr, ochii spun multe despre noi, iar lumina pe care o reflectă uneori ne fac să nu mai avem nevoie de cuvinte.

Filmul mi-a captat atenția și pentru că a reușit să redea foarte bine atmosfera perioadei anilor ’50, dar și vestimentația corespunzătoare. De altfel, designer-ul de costume Colleen Atwood a câştigat trei premii Oscar pentru asta.

Big Eyes

Și pentru că suntem la capitolul premii, trebuie să amintim că Amy Adams, actrița care o joacă pe Margaret în film, a câştigat un Glob de Aur pentru acest rol. Are o prezență plăcută pe ecran și o îndrăgești numai uitându-te la ea cum pictează cei doi ochi mari.

Margaret Keane are 86 de ani în momentul de față şi locuieşte în apropierea oraşului San Francisco, iar soțul ei a murit în 2000, cu câţiva ani înainte de realizarea scenariului pentru film.

Big Eyes: Ferestrele sufletului”, în regia lui regizat de Tim Burton, este distribuit de Forum Film România. Vă recomand să-l vedeți în cinematografele din țară și să vă bucurați așa cum am făcut-o și eu de povestea filmului și cei doi ochi mari care transmit atât de multe.

comments

  • Emil Calinescu

    Sofia, tu lucrezi in domeniu, ar trebui sa te pozitionezi un pic altfel. Sa-ti explic cum vad eu lucrurile: o tanti picta extrem de misto, dar habar n-avea sa deschida gura. Stia doar sa dea cu pensula pe foaie. Aveam copil si era muritoare de foame.Intalneste un gagiu care reuseste sa II VANDA lucrarile zicand ca-s ale lui. Ala era pretul. Pe care ea il accepta initial. Ii convenea: bani, casa, masina, copilul mic avea tot ce-i trebuia.La un moment, SURPRIZA, se razgandeste. "Ia hai sa daram ce-a construit asta!". Si darama tot acest imperiu, dintr-un orgoliu nemasurat, desi daca nu era acel "impostor", lucrarile ei nu s-ar fi vandut in veci.Iar regizorul si scenaristul construiesc TOT FILMUL in asa fel incat sa empatizam musai cu ea si sa-l repudiem pe el. Scena procesului e penibila. Din ce am citit eu, el, intr-adevar, s-a aparat singur, insa ar fi facut-o foarte bine. Iar aberatia cu PICTATI AICI, IN FATA TUTUROR, e buna doar de vazut in cinematografe, nefiind prevazuta in nicio lege (si nu, nu s-a intamplat).A nega rolul sau si importanta sa inseamna a nega importanta publicitatii. Din punctul MEU de vedere, ea este cel putin la fel de impostoare ca si el. Faptul ca intai a acceptat, pana creste "imperiul" sau (si pana creste si fata ei, ca na), o face MULT mai vinovata. Pacat ca adevarul juridic este de multe ori departe de cel moral.

    • admin

      Draga Emil,Fiecare isi face propria opinie atunci cand vede un film. Eu am scris perspectiva mea si sentimentele pe care mi le-a transmis.In plus, dupa cum ai vazut si in articol, mai degraba am fost curioasa de motivatia pictoritei de a picta fiinte plapande cu OCHI MARI decat de frauda savarsita de sotul ei, despre care nu am de unde sa stiu 100% ca s-a petrecut asa.Multumesc pentru comentariu :)

Adauga comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *