Cristian Iamandi – artistul care dă viață oțelului

Oricine este capabil să creeze lucruri, are din partea mea o admirație aparte. Fie că vorbim despre a crea opere de artă (picturi, sculpturi etc.), muzică, case eco sau cuțite, fiecare își au rolul lor și merită aprecierea noastră. Astăzi vreau să vi-l prezint pe Cristian Iamandi, artistul care dă formă oțelului și îl face să arate perfect în mâna viitorului său posesor.

SoF: Cum te simți în momentul în care dai VIAȚĂ oțelului?

Cristian Iamandi, artist: Pentru mine este un lucru natural, ca și cum asta trebuie să fac în fiecare zi.

SoF: Pasiunea pentru sculptatul în oțel ai descoperit-o…

Cristian Iamandi, artist: Din necesitate. La un moment dat am avut nevoie de un cuțit de supraviețuire, pentru mers pe munte, așa că mi-am făcut unul, iar de-atunci nu m-am mai oprit.

SoF: Care este materialul cel mai greu de prelucrat? Ai făcut cuțite din el?

Cristian Iamandi, artist: Oțelurile din Pulberi Metalurgice cer cunoștiinte temeinice și multă experiență. Am facut și încă fac cuțite din ele, dar prefer oțelurile carbon, precum 1085, O1, O2, O6 și multe altele, în special pentru că le pot forja.

Iamandiknife

SoF: Câte ore de lucru presupune realizarea unui cuțit?

Cristian Iamandi, artist: Depinde de finisaje și materialele folosite. În general, dedic mai mult de 40 de ore, dar sunt mulți timpi morți, așa că durează 4-6 săptămâni, uneori și mai mult până este gata de predare.

SoF: În afară de cuțite, realizezi și alte obiecte?

Cristian Iamandi, artist: Da, mai fac și falx și sica, două dintre armele cu care luptau dacii. Consider că este destul de puțin promovată cultura dacă și merită mai multă atenție.Iamandiknife

SoF: Unde îți putem admira creațiile și cât costă un cuțit?

Cristian Iamandi, artist: Creațiile mele pot fi văzute pe pagina de Facebook Iamandiknife, iar momentan lucrez și la site. Însă prefer forja și ciocanul în schimbul tastaturii, așa că o să mai dureze până când va fi gata.

Costul unui cuțit depinde mult de materialele folosite. Cu cât sunt mai scumpe, cu atât crește și prețul produsului finit. Un preț de bază este 300 lei pentru oțel carbon.

Iamandiknife

SoF: Dacă ar fi să alegi un material din care să faci un cuțit pentru o femeie, care ar fi acela?

Cristian Iamandi, artist: L-aș face din os, probabil din os de cămilă și ar fi un cuțit pentru desfăcut scrisori, cu lama gravată și mânerul negru. Un cuțit elegant și fin care să fie ținut într-o casetă pe birou. 🙂

 

comments

Adauga comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *