Dependența de…cărți bune

Iubesc foarte mult filmele. În special cele care reușesc să transpună o poveste reală atât de bine, încât simți că trăiești sau retrăiești momentele împreună cu personajele sau actorii care joacă în film.

Ador să mă uit la filme care mă fac să mă relaxez, care mă amuză și mă înveselesc. De aceea, adeseori aleg genul comedie, pentru că știu că se încheie cu happy-end și un zâmbet larg pe buzele mele.

Acum 2 săptămâni am avut ocazia să vizionez filmul “Thanks for sharing” – “Tentații (i)rezistibile”, în care se vorbește despre dependențele din viața oamenilor obișnuiți, printre care și dependența de sex.

Inspirată fiind de provocările prin care trece o persoană care se confruntă cu o dependență, m-am gândit să împărtășesc cu voi una dintre cele mai mari dependențe din viața mea. Căci, haideți să recunoaștem: TOȚI suntem DEPENDENȚI de ceva sau cineva (ceea ce este și mai grav).

Dependența mea este una specială, chiar dacă este asociată cu ideea de tocilar: sunt dependentă de cărțile bune și/sau de citit. Articole, editoriale, interviuri, bloguri, cărți de dezvoltare (personală sau profesională), romane etc., toate fac parte din ritualul meu zilnic.

Dependenta de citit

(Sursa)

Am descoperit această dependența în perioada liceului, eram în clasa a 11-a și îmi plăceau la nebunie romanele polițiste scrise de Agatha Christie. Pur și simplu devoram cărțile sale. Eram atât de concentrată atunci când citeam, încât nu auzeam nimic și pe nimeni. Nu acceptam să fiu deranjată în orele pe care le dedicam cititului, mai ales că trebuia să restitui cărțile în 2 săptămâni, pentru că le împrumutam de la Biblioteca Județeană “Gh. Asachi” din Iași (locul care mi-a marcat adolescența) 🙂

Cu fiecare pagină citită dădeam verdicte, făceam supoziții, trăiam și retrăiam clipele și momentele în care se întâmpla ceva rău și de fiecare dată mă lăsam suprinsă de finalul neașteptat.

Ulterior, am început să diversific atât autorii pe care îi citeam (Feodor Mihailovici Dostoievski, Anton Pavlovici Cehov, Stendhal etc.), cât și genul literar, iar în ultimii ani, am investit foarte multe resurse (bani, timp. concentrare etc.) în cărțile de dezvoltare personală și profesională (David Schwartz, Donald Trump, Richard Branson etc.). Am dat prioritate absolută lor pentru că am simțit că am nevoie să mă dezvolt și la acest capitol. Acum însă, fac ușor trecerea către partea spritiuală. Mă informez despre tehnicile de meditație și importanța lor asupra purificării spirituale (de exemplu: “Eat, Pray, Love”, de Elizabeth Gilbert).

Poate vă întrebați de ce sunt dependentă de citit, când aș putea să fac altceva?

Răspunsul este foarte simplu:

– îmi place să citesc

– lectura mă relaxează

– mă ajută să-mi dezvolt cultura generală, să-mi îmbogățesc vocabularul

– mă ajută să-mi dezvolt emisfera dreaptă (creativitatea, imaginația etc.)

– mă face să evadez pentru câteva clipe într-o altă lume, mai bună, mai frumoasă, mai surprinzătoare, o lume de vis 🙂

– îmi exersez memoria

Dacă nu citesc o zi, simt că am ratat să fac ceva important, simt că lipsește ceva, că cele 86.400 de secunde au trecut în zadar.

Dependenta

(Sursa)

Închei acest articolul cu un îndemn către voi, cititorii mei: transformați lucrurile care vă plac în dependențe și eliminați-le pe cele care vă fac rău. Și nu uitați: sunt atâtea dependențe care așteaptă să fie “descoperite”, nu trebuie decât să alegeți 🙂

Succes!

Articol scris pentru competiția SuperBlog 2013

comments

Adauga comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *