Generatia-nevorbita-are-cuvantul-1-1024x719

Despre violenta in scoala. Studiu "In a relationship"

Violenta in scoala este o problema reala, care nu trebuie neglijata. Pana si la gradinita exista un copil care este “batausul” grupei, de care se tem ceilalti copii si de multe ori ajung acasa terorizati. O spun chiar educatoarele, care au observat de-a lungul timpului existenta acestui tip de comportament in randul copiilor. Dar stiu si din experienta unor mamici care au nevoite sa-si duca copilul la alta gradinita din cauza violentei. Si chiar daca in alte cazuri parintii s-au cualizat si ” au rezolvat problema” (eliminand copilul bataus din grupa), din “neant” a aparut alt bataus. Ironia sortii?! Si daca mai luam in calcul si violenta emotionala, psihologica sau online…

Va povestesc aceste lucruri pentru ca pe 30 ianurie a fost Ziua Internationala pentru nonviolenta in scoli. Cu aceasta ocazie, a fost publicat rezultatul studiului “In a relationship”, care scoate in evidenta un aspect delicat si sensibil al vietii adolescentilor in timpul liceului: primele lor relatii – ce le face sa functioneze, ce le distruge si cum se raporteaza ei la violenta (abuzuri fizice, emotionale, psihologice, sexuale sau online). Studiul este realizat de Fundatia Friends For Friends ca parte din Campania Respectului – initiativa AVON de lupta impotriva violentei domestice. Acesta s-a desfasurat pe 3 luni (noiembrie 2016 – ianuarie 2017), in randul a 1.500 de adolescenti cu varste cuprinse intre 16 si 19 ani, din 80 de orase din Romania.

 

Rezultatele studuiului au scos in evidenta urmatoarele aspecte:

  • 2 din 3 adolescenti din Romania declara c-au fost martori la o scena de violenta (verbala si/sau fizica) intr-un cuplu de varsta lor;
  • 2 din 10 au recunoscut ca au fost loviti intr-o cearta cu prietenul/prietena;
  • 1 din 2 fete si 2 din 5 baieti spun c-au intervenit intr-o astfel de situatie de violenta: i-au separat pe cei aflati in conflict. Cei care nu au intervenit spun ca nu au facut-o pentru ca orice problema se rezolva in cuplu, iar conflictul nu ii privea: „cearta lor nu a mea”, „lucrurile se rezolva in familie” sau „e treaba lor”.
  • 32% dintre fete si 28% din baieti recunosc ca persoana cu care au fost sau sunt intr-o relatie le-a citit mesajele de pe telefon. Jumatate dintre ei au avut o reactie negativa, au fost dezamagiti, s-au suparat pe persoana respectiva si/sau au discutat cu ea despre asta;
  • 1/3 dintre fete si baieti au recunoscut ca au verificat la randul lor mesajele prietenului/prietenei, dar mai mult de 1/3 dintre cei care au facut-o declara ca acestia nu au fost deranjati de incalcarea spatiului privat.
  • „Tradarea” este cauza principala a despartirii cuplurilor adolescente. Mai mult de jumatate dintre adolescenti (fete si baieti) au declarat ca nu ar putea trece peste infidelitate in relatie, 32% dintre baieti si 42% dintre fete nu ar suporta minciuna si 13% dintre fete s-ar desparti in caz de violenta fizica sau psihica.
  • Adolescentii reusesc sa distinga violenta atunci cand o vad, dar ca admit mai putin c-ar putea sa li se intample lor. Ei vor sa vorbeasca despre asta, dar multi dintre baieti au impresia ca nu se cade s-o faca.

Desi datele studiului nu sunt reprezentative la nivel national, salut initiativa ffff.ro si AVON. Violenta in scoli exista si este foarte important sa facem ceva in acest sens. Acest studiu este un prim pas, iar faptul ca a fost tiparit intro brosura, care a ajuns la adolescenti, este cu atat mai important. Adolescentii vor putea citi opiniile colegilor de varsta lor vis-a-vis de subiectul violenta, intimitate si abuz si si poate ca in momentul in care se vor confrunta cu o situatie de violenta, indiferent de natura ei, vor reactiona.

Atunci cand o persoana “accepta” o palma, e posibil sa faca aceeasi greseala de mai multe ori si la un moment dat, sa considere acest comportament ca fiind normal sau sa nu vada nicio solutie la aceasta problema. Si din pacate cunosc cateva persoane care se afla in aceasta situatie si care nu vor sa fie ajutate 🙁

Iar cel care da o palma are de fapt o problema cu el, nu cu persoana pe care o loveste. De aceea este important sa fie ajutat sa o depaseasca.

Va invit sa intrati pe site-ul FFFF.ro pentru mai multe informatii despre violenta in scoli si studiul “In a relationship”. Pe site aveti opriunea de a descarca brosura in format PDF. De asemenea va indemn sa nu ramaneti indiferenti la o scena de violenta, indiferent ca are loc in familie sau la scoala si sa nu tolerati astfel de comportamente novice in preajma voastra.

Copiii vostri s-au confruntat cu violenta in scoala? Ce solutii ati gasit la aceasta problema?

 

comments

Adauga comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *