o'SCAR – educatie duala pentru liceeni

Cand spui OSCAR te gandesti inevitabil la celebrele premii OSCAR acordate anual de catre Academia Americana de Film profesionistilor din domeniul cinematografiei (producatori, regizori, actori, directori de imagine etc.) sau la cartea “Oscar si Tanti Roz”, de Eric-Emmanuel Schmitt.

De astazi insa cuvantul o’SCAR are o noua insemnatate. El reprezinta acronimul pentru Scoala Comerciala Austriaca din Romania, care are la baza educatia duala: o imbinare a informatiilor teoretice cu cele practice.

o'SCAR

Ambasada Austriei – Sectia Comerciala si sapte companii de pe piata romaneasca (Billa, C&A, Deichmann, dm drogerie markt, Hervis, Humanic si kika) vor lansa in aceasta toamna, la Colegiul Economic “Costin C. Kiritescu”, proiectul educational o’SCAR – Scoala Comerciala Austriaca din Romania, prin care elevii se pot forma ca profesionisti in meseria de comerciant-vanzator. Companiile partenere vor asigura pregatirea practica a tinerilor alaturi de profesionisti din retail.

o'SCAR

Scoala Comerciala Austriaca din Romania presupune introducerea a doua clase de invatamant profesional in cadrul Colegiului Economic “Costin C. Kiritescu” din Bucuresti, avand la baza educatia duala. Componenta practica a programului are o pondere ascendenta de la an la an:

– anul I: 80% teorie, 20% practica

– anul II: 40% teorie, 60% practica

– anul III: 28% teorie, 72% practica

In plus, elevii vor primi o bursa lunara de aproximativ 400 de lei, in functie de rezultatele obtinute si vor beneficia de decontarea integrala a costurilor de transport in comun pe toata perioada studiilor. De asemenea, la finalizarea cursurilor, absolventii o’SCAR vor primi un certificat profesional recunoscut pe plan european si vor avea prioritate in procesele de recrutare ale celor sapte companii partenere.

Ce apreciez in mod special la acest proiect este faptul ca se pune accent pe partea PRACTICA. In licee, dar si la facultati lipseste sau se investeste foarte putin in aceasta directie. In plus, stiu din experienta ca asa numita practica se face mai mult pentru a o bifa in carnetul de note sau pentru a obtine adeverinta de practica. De exemplu in facultate eu am fost la un trust media sa fac practica si asa-numitii mentori nu erau interesati sa ne invete prea multe.

Inscrierea in programul o’SCAR se desfasoara in trei etape:

– etapa I: 8-12 iunie 2015 si pe 15 iunie,

– etapa II: 20 si 21 august 2015

– etapa III: 3-4 septembrie 2015.

In etapa de preselectie candidatii vor sustine un interviu cu reprezentantii companiilor partenere.

Daca aveti prieteni de familie care au copii ce urmeaza sa mearga la liceu, povestiti-le despre acest proiect! In Austria si Germania modelul de invatamant dual este ceva obisnuit. Generatii intregi aleg sa investeasca in dezvoltarea lor profesionala inca din timpul liceului 🙂

Hai la o’SCAR!

 

 

 

comments

Adauga comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *