Mirela-Retegan_blog

Joaca e cel mai bun mijloc prin care noi și copiii noștri ne putem conecta – Mirela Retegan (INTERVIU)

Jocul și joaca împreună reprezintă o activitate de bază în primii ani de viaţă ai copilului. Fiecare activitate și joculeţ alese pot avea numeroase beneficii atât asupra dezvoltării celui mic, cât și pentru părinte. Uneori, am senzaţia că am uitat să ne mai jucăm. Avem atâtea griji și nevoi încât, în momentele de joacă și relaxare alături de cel mic, este foarte greu să ne detașăm, să fim acolo 100%. Astăzi discutăm cu Mirela Retegan, femeia care antrenează părinţii pentru joacă, un om special, plin de energie, de vitalitate. Ea ne va învăţa cum să ne jucam cu cei mici 🙂

Frunzaresc.eu: Cum ajungem să ne relaxăm și să ne conectăm cu cel mic în momentele în care ne jucăm împreună?

Mirela Retegan: Eu reușesc să fac asta, în două moduri. Fie sunt relaxată complet și atunci vine firesc jocul, nici măcar nu mă gândesc la ceea ce fac, ci sunt în joacă pur si simplu, fie sunt perfect conștientă de ceea ce vreau să obţin în acele momente și apelez la joacă. Nu tot ce înseamnă joacă trebuie să fie neaparat și învăţare. Poate să fie bucurie, pur și simplu. Însă, cu siguranţă, joaca e cel mai bun mijloc prin care noi și copiii noștri ne putem conecta.

Frunzaresc.eu: Care sunt cele mai potrivite activităţi și joculeţe pentru copiii cu vârste între 1 și 3 ani?

Mirela Retegan: Condiţia fizică a adultului este greu pusă la încercare . Pentru că, la vârsta asta, să te târăști, să sari, să te pitești, să răsari pentru ca, din nou, să te scufunzi, sunt cele mai iubite manifestări la care pot recurge oamenii mari. “Cucu Bau” este șeful jocurilor pentru bebeluși. Orice-am inventa noi, o eșarfă pusă pe cap la comanda “cucu!” și scoasă pe loc la comanda “bau!” va declanșa hohote de râs. Să-i lăsăm să ne coafeze, să ne picteze, să deseneze pereţii, să se plimbe cu un picior într-o oala și cu celălalt în alta, cât e bucătăria de lungă, să le permitem să scoată lucrurile din sertare și să umple covorul de haine… cam astea sunt jocurile celor foarte mici. Apoi încep dansul și săritul pe loc, pentru ca, în scurt timp, să trecem la interpretarea personajelor. Contactul este foarte important. Transformările oamenilor mari în mici actori, sportivi, pictori și interpreţi reprezintă cea mai grea provocare pentru părinţii de bebeluși.

Frunzaresc.eu: Dar pentru mămici și pitici vs. tătici și pitici?

Mirela Retegan: Nu cred că există vreo diferenţă… dacă ai condiţie fizică și poţi să-l faci avion, să te transformi în căluţul care aleargă cât e sufrageria de lungă, dacă poţi să-l urci în tobogan de o mie de ori la rând, fix, nu există jocuri diferite în funcţie de sexul copilului sau al adultului.

Frunzaresc.eu: Cât de mare trebuie să fie ajutorul pe care îl acordă părintele copilului, în timpul jocului?

Mirela Retegan: Doar atât cât copilul are nevoie. Un test greu pentru adulţi este – răbdarea. Să te abţii să intervii, asta-i adevărată provocare! Și apoi, e categoria părinţilor ”nejucaţi”, cei care, copii fiind, nu și-au făcut planul la joacă și-acum au nevoie mai mare decât copiii lor, să intervină în jocul celor mici. Cred că nu există și nici nu trebuie să existe un cântar, care să ne atragă atenţia asupra gradului de implicare. Noi, părinţii, putem să ne dăm seama, cel mai bine, care sunt nevoile copilului.

Frunzaresc.eu: Cum reacţionăm dacă cel mic se supară sau se enervează, atunci când, în timpul jocului, nu reușește să facă ceea ce își propune? 

Mirela Retegan: Eu îi las să-și consume supărările și pretind că nu văd momentul lor de nervozitate. Îmi văd de treabă, mai departe. Fac abstracţie, ca și când nici nu aș sti că tocmai a suferit o înfrângere. Sunt prima care nu nimerește și îi dau exemplul meu, îi spun cum o iau eu de la capăt, din nou și din nou și din nou… și mă bucur de fiecare piesă pe care o așez corect, în așa fel, încât să vadă că e important să revenim în joc, de fiecare dată cand ne împiedicăm de o problemă.

Frunzaresc.eu: Ce joculeţe sunt potrivite pentru cei mici, în mașină? Cum le captăm atenţia, până ajungem la destinaţie?

Mirela Retegan: Eu am scos 3 ediţii ale cd-urilor “Jocuri de jucat în trafic”. Sunt vreo 30 de variante de ţinut atenţia trează și de petrecut timpul, cu placere, în mașină. Cea mai nouă ediţie “Jocuri de jucat în trafic”, înregistrat cu Fetiţa Zurli, o găsiţi aici.

Frunzaresc.eu: Povestește-ne despre planurile Zurli, pentru toamna aceasta.

Mirela Retegan: Facem un spectacol nou-nouţ! Se numește “HAIDEŢI LA MASĂ!”. Îmi doresc să transform această expresie, care, spusă de oamenii mari, aduce tristeţe pe chipurile copiilor, într-un motiv de bucurie. Îi împrietenim pe cei mici cu fructele, cu legumele și cu ideea de a sta la masă. Totodată, îi învăţăm pe părinţi, cum să nu mai facă atat caz de mâncare și să nu mai transforme mesele copiilor, în drame personale. Pentru asta, l-am inventat pe Bucătărașul Zurli! Este cel mai simpatic din lume! O să vă placă spectacolul și tot ce ne-am propus noi să realizăm, cu el. Îl vom prezenta în cele mai importante orașe din ţară. Cântece noi, emisiuni pentru televiziune, filme pe canalul de youtube, seriale cu Fetiţa Zurli și Zdrăngănel, aducem MICROFONUL ZURLI! E jucăria pe care o așteaptă toţi copiii din România! Pentru iarnă, avem în plan un spectacol special și lucrăm deja pentru Zurlandia,  ediţia cu numărul 2.

comments

Adauga comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *