Lumea prin culoare si sunet

Fa alaturi de mine un exercitiu de imaginatie si gandeste-te cum ar fi viata ta daca nu ai putea sa vezi deloc? Dar sa nu auzi nimic? Cum ar fi sa nu stii cat de frumoase pot fi marea, muntele, natura sau oamenii din jur, dar mai ales sa nu poti vedea chipul mamei si al persoanelor dragi din viata ta?! Cum ar fi sa nu poti auzi murmurul izvorului, cantecele pasarilor sau sunetele scoase de instrumentele muzicale, dar cel mai important vocea mamei sau chiar a ta?!

Fundatia Orange

Te-am provocat sa faci acest exercitiu de imaginatie pentru ca in Romania exista 25.000 de personae care nu pot auzi si alte cateva mii care sunt nevazatori. Pentru sustinerea acestor grupuri dezavantajate, Fundatia Orange a lasant acum 4 ani proiectul “Lumea prin culoare si sunet”, care este dedicat 100% proiectelor de educatie, cultura sau sanatate realizate pentru persoanele cu deficiente de auz sau de vedere. Anul aceste Fundatia Orange a oferit finantari de pana la 50.000 de euro la sapte organizatii neguvernamentale:

  • Asociatia Audiosofia, cu proiectul “Diagnostificarea afectiunilor auditive”. Asociatia isi propune prevenirea si reducerea hipoacuziilor in randul copiilor prin infiintarea a doua centre de audiologie si diagnostic in Spitalul de Urgenta Zalau si Craiova.
  • Biblioteca Nationala a Romaniei, cu proiectul “Sunetul Paginilor”. Proiectul isi propune sa creeze cea mai mare biblioteca digitala pentru persoanele cu deficienta de vedere din Romania.
  • Sense International (Romania), cu proiectul “Sens pentru viata – o sansa pentru tinerii cu surdocecitate din Romania”. Scopul proiectului este de a oferi servicii vocationale tinerilor care nu vad si nici nu aud sau care au deficiente senzoriale multiple, in cadrul unor tipografii digitale, oferindu-le sansa de a invata o meserie si de a se putea integra pe piata muncii.
  • Scoala Speciala pentru Deficienti de Auz “Sfanta Maria” din Bucuresti, cu proiectul “Semn-Cuvant-Imagine – Comunicare fara bariere pentru copiii cu deficiente de auz”. Proiectul isi propune sa dezvolte o pagina web care sa cuprinda fise de evaluare structurate pe arii curriculare dupa modelul testelor PISA, in care termenii vor fi explicati in cuvinte, imagini grafice si video si in limbaj mimico-gestual.
  • Asociatia Nationala a Interpretilor Autorizati in Limbaj Mimico-Gestual, cu proiectul “Acces la informatii pentru persoane cu deficiente de auz”. Asociatia va dezvolta un dictionar online de semne video in limbaj mimico-gestual si o pagina web cu informatii utile pentru persoanele cu deficiente de auz.
  • Asociatia “Asculta Viata”, cu proiectul “Asculta viata”. Proiectul cuprinde dezvoltarea unui curs de specializare in terapie logopedica, formarea unui nucleu de specialisti si infiintarea unui cabinet de terapie logopedica.
  • Lions Club Arad, cu proiectul “BatPro – Calculator pentru nevazatori”. Proiectul presupune dezvoltarea unei aplicatii informatice conceputa simplu, pentru a putea fi folosita usor de persoanele cu deficiente de vedere nefamiliarizate cu folosirea calculatorului. Aplicatia va fi instalata pe calculatoare reconditionate, care vor fi donate persoanelor care au deficiente de vedere.

Bugetul total oferit de Fundatia Orange celor sapte ONG-uri in cadrul proiectului “Lumea prin culoare si sunet” este de 311.138 de mii euro, bani care vor fi investiti pentru: facilitarea accesului la informatie pentru persoanele cu deficienta de vedere sau de auz; reducerea hipoacuziilor in randul copiiilor, dezvoltarea de servicii vocationale pentru tinerii cu deficient senzoriale, imbunatatirea procesului de reabilitare pentru copiii hipoacuzici cu implant cohlear si testarea auzului la nou-nascuti .

Sunt abonata la Orange de cand mi-am cumparat primul telefon si ma bucur sa stiu ca are un proiect atat de misto – “Lumea prin culoare si sunet” si ca ajuta persoanele cu deficiente de auz si vedere sa aiba o viata mai frumoasa. Felicitari pentru intiativa, dar si pentru faptul ca reutilizati bannerele stradale pentru a realiza mape de presa, portofele, gentute si alte lucruri. 🙂

 

Sursa foto

comments

Adauga comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *