Rațional vs emoțional

Mintea mea a declarat război…!

Raționalul și emoționalul și-au scos cele mai bune arme la înaintare și stau la pândă pentru a ochi momentul potrivit. Se uită cu privirile viclene, analizează fiecare moment, fiecare clipă de incertitudine sau de slăbiciune și atacă.

Raționalul o ține pe-a sa: aduce argumente și răspunsuri plauzibile pentru toate întrebările, toate neliniștile care apar și își revendică statutul de deținător al adevărului absolut. Întrebări ca: De ce mie? Cum este posibil? Ce să mai fac? Cum să ies din…? Care este soluția?  – toate își găsesc răspunsuri imediat și par, la prima vedere, atât de ușor de realizat și de pus în practică… Ai impresia că, aproape fără să-ți dai seama, totul va reveni la normal și tu îți vei putea continua ziua, viața, tinerețea fără prea multe bătăi de cap.

Dar emoționalul nu poate accepta așa ceva. Se luptă cu înverșunare să-și impună punctul de vedere. Suntem oameni, cu sentimente, ne bucurăm, ne întristăm, avem eșecuri, ne deprimăm, iubim – trebuie să trecem prin toate acestea. Dacă nu am mai simți emoțiile…! El tinde să te țină într-o stare în care emoțiile să primeze, în care să-ți reamintești toate sentimentele pe care le-ai avut sau le ai, toate momentele frumoase și să te lași influențat de acestea în luarea deciziilor ulterioare.

Știi că ceea ce se întâmplă acum în interiorul tău trebuie să se sfârșească cât mai repede, asta dacă nu vrei să ajungi la… balamuc. Știi că este un pic de adevăr și în argumentele aduse de rațional, dar și de emoțional.

Te-ai lăsat influențată de emoții, de sentimente. Ai ales cu inima mai mult… Poate nu e o greșeală că ai făcut așa, însă pentru că nu a mers, te acuzi, te critici, te învinuiești. Ai lăsat poate pentru prima oară raționalul pe locul 2 și… ai dat greș.

Bătălia interioară care se dă te pune pe locul 3. Nu mai ești personajul principal. Lași cele 2 – raționalul și emoționalul – să se lupte, să se întreacă, să se certe, iar tu privești detașat…

Până când ești dispus să accepți și să stai în această stare? Când vei avea tupeul sau îndrăzneala să iei atitudine, să ieși în față, să fii din nou pe locul 1, să alegi, să decizi, să conduci și să dai importanță sentimentelor și lucrurilor din viața ta? Când vei începe să lați în urmă trecut, să trăiești prezentul și să te bucuri de viitor? Când vei învăța să renunți la oamenii care îți fac rău? Când vei învăța din greșelile tale? Când vei învăța să apreciezi oamenii care chiar țin la tine? Când?

Ești conștient de starea în care te afli. Ești conștient de lucrurile și oamenii care te-au adus acolo unde ești acum. Ești conștient că trebuie să îi elimini din viața ta. Ești conștient că TREBUIE să te gândești la tine, la binele tău.  Ești conștient că nu-ți mai permiți să eșuezi, să te complaci, să te denigrezi, să te critici. Ești conștient că totul depinde de tine acum, că trebuie accepți decizile pe care le-ai luat, să ți le asumi, să le analizezi, să înveți ceva și să treci mai departe. Ești conștient că doar tu poți face următorul pas. Dar nu faci asta…

Te izolezi, îți plângi de milă, îți pui întrebări, speri, visezi. Te gândești cu ce ai greșit? Te gândești oare de ce nu ai fost plăcut, apreciat, iubit? Ce nu este în regulă cu tine? De ce ai fost umilit și călcat în picioare? De ce atunci când ai crezut cu toată inima și te-ai implicat, ai fost trădat? De ce ai acceptat în viața ta oameni care nu te respectă, care nu te apreciază, care te înșeală, care nu merită atenția ta? De ce le-ai acordat atenție anume lor? De ce ai investit timp și sentimente în ceva care știai din start că nu e pentru tine? De ce ai ales să crezi, deși totul îți spunea să nu o faci? De ce l-ai ales pe el, omul care nu te vrea în viața lui, omul care te-a lăsat în cel mai greu moment din viața ta, omul care a renunțat la tine, omul căruia îi este frică de sentimente, omul care nu vrea să se implice, omul care nu te respectă deloc, omul alături de care nu te-ai imaginat niciodată… De ce?

Dacă și tu ți-ai pus aceste întrebări, dacă și pe tine te frământă uneori gândurile, dacă ai fost vreodată în aceeași situație, te îndemn să NU FACI CEEA CE AM FĂCUT EU.

Te îndemn SĂ RENUNȚI la trecut!

Te îndemn SĂ TE MATURIZEZI!

Te îndemn să alegi să TRECI MAI DEPARTE!

Te îndemn SĂ TE PUI PE PRIMUL LOC!

Te îndemn  SĂ FII ÎN FRUNTEA RĂZBOIULUI DIN MINTEA TA!

comments

Adauga comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *