Relationship Status: plm —!

“Desi e antipatica apelam la matematica

Minusul de-acolo e cratima-n gramatica
E doar o despartire, te rog nu-ti iesi din fire
Si nu varsa o lacrima ca “ma-ta” are cratima”

O spune Krem feat Sector 7, in piesa “Ma-ta are cratima!”. O repet si eu in acest articol pentru ca, in opinia mea, a scrie incorect gramatical spune multe despre o persoana.

Chiar citeam zilele trecute un articol in care m-am regasit in totalitate – Barbatii buni la cratima. Sunt multe lucruri care ne atrag la persoana opusa, insa cateva care ne resping cu desavarsire si ne fac sa alegem sa spunem NU. Iar unul dintre ele este faptul ca nu stie sa scrie corect un SMS sau un mesaj pe mess-ul de Facebook. Pentru mine CONTEAZA!

Cu totii am facut minimum 9 sau 12 clase. Macar sa scriem corect ar trebui sa stim, daca nu am ramas cu alte cunostinte din scoala sau din liceu…!

Cand SMS-ul era inca la putere si ne petreceam ore in sir socializand prin mesaje, modul in care scriai facea diferenta. Acum, ca Facebook-ul a impus un nou limbaj si stil, cu prescurtari si smile emoticons, nu insemana ca nu mai trebuie sa scriem corect. E o dovada de respect pentru cealalta persoana. In plus, daca nu folosim cratima sau virgulele, in anumite contexte, s-ar putea sa nu se inteleaga ceea ce transmitem sau sa se inteleaga total altceva…

Gramatica

(Sursa)

Mai e si LIMBAJUL…! Suntem inundati de o briza de vulgaritatea care a afectat ambele sexe. Cand mergi pe starda te oripilezi si iti strangi urechile la cate expresii injurioase vijuie in jur.

Nu e nimic rau sa mai injuri din cand in cand. Toti ne enervam, ne razvratim si mai avem tendinta sa dam vina pe …, dar nu trebuie sa facem din asta o normalitate. Cand la 2, 3 cuvinte adaugam si un “prefix colorat”, deja avem un vocabular exotic care usor, usor se instaleaza in vorbirea cotidiana si devine o obisnuinta la care este foarte prea greu sa renunti. Ce invata copiii de la noi? De la cetatenii acestui oras modernizat, capricios, dar cu un limbaj atat de infect…

Cine ma cunoste stie ca eu nu injur. Nu zic ca nu am facut-o niciodata, dar de cativa ani am scos din vocabularul meu injuriile. Ma simt foarte bine si fara ele. Ba chiar am senzatia ca sunt un om mai bun ca nu le folosesc. Incercati!

 

P.S: Daca nu ati ascultat piesa “Ma-ta are cratima!”, rezervati-va 3 minute ACUM. Merita!

comments

Adauga comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *