S.A. Bucuria – un brand iresponsabil?

Fabricate în Republica Moldova, dar cunoscute deja în toată lumea, bomboanele Bucuria au reușit să se diferențieze și să se impună pe piața națională, devenind o marcă apreciată și iubită de consumatori. Considerate deja o “cartea de vizită” a Republicii Moldova, bomboanele produse de fabrica Bucuria acoperă la ora actuală peste 90% din volumul producției de bomboane din țară (numai în filiala din Chișinău, de pe strada Columna 162, se produc 38,5 mii tone/anual).

(Sursa)

     Obișnuită să aducă bucurii în viața consumatorilor săi și interesată să-și aducă aportul la dezvoltarea comunității în care activează, fabrica Bucuria a adoptat o serie de măsuri care contribuie la eficientizarea procesului de producție și reducerea pierderilor înregistrate de companie, dar și la îmbunătățirea climatului în care activează angajații săi. Astfel, Bucuria își propune ca în acrivitatea sa “să trateze cu atenţie interesele societăţii, să creeze un climat de afaceri favorabil, să menţină condiţiile decente de muncă, bunăstarea socială şi spirituală a oamenilor”, toate acestea prin “crearea noilor locuri de muncă, realizarea de programe sociale pentru personal, plata impozitelor etc” (http://www.bucuria.md/ro/company/responsibility).

(Sursa)

     Adoptarea princiipiiilor de CSR la nivelul practicilor și politicilor companiei Bucuria reprezintă un pas major, pe care orice companie ar trebui să-l facă. Însă, cu excepția celor 2 standarde: ISO 9001, care garantează faptul că firma funcționează în acord și pe baza unui sistem de calitate recunoscut internațional (pentru detalii suplimenatre: http://www.urscertificari.ro/certificare-iso-9001/) și certificarea HACCP/ISO 22000, care presupune că sunt implementate tehnicile și cerințele pentru a asigura siguranța alimentelor (mai multe detalii despre această certificare pe http://www.consultanta-certificare.ro/haccp-iso-22000.html), S.A. Bucuria nu a realizat proiecte sau campanii de CSR, cel puțin conform informațiilor postate pe site-ul oficial al companiei (www.bucuria.md). Un lucru foarte trist dacă stăm să ne gândim la capacitatea acesteia și resursele de care dispune. Numai pornind de la principiul care stă la baza funcționării Bucuria: realizarea de bomboane și ciocolate, fabrica ar putea face numeroase proiecte de CSR și s-ar putea implica activ în comunitate, cu costuri foarte reduse. De exemplu, Bucuria ar putea iniția workshop-uri în care să învețe copii sau persoanele defavorizate din cadrul societății moldovene cum se fabrică ciocolata (vezi ideea atelierului organizat de Incubator 107: http://www.incubator107.com/atelier/Breasla%20Hedoni%C8%99tilor/407 ). Totodată, realizarea unui eveniment în care copiii din toată țara ar putea face o vizită la Fabrica S.A Bucuria: “Ziua Porților Deschise” (1 iunie ar fi ziua perfectă). Chiar și organizarea unor workshop-uri pentru persoanele care doresc să se inițieze în arta ciocolateriei (inițial gratis, iar ulterior contra cost), ar fi o idee excelentă. Sau, în ceea ce privește ambalajul bomboanelor, fabrica Bucuria ar putea implementa un sistem prin care acestea să fie colectate (sub formă de concurs sau chiar un program complet). Acestea sunt doar câteva propuneri pe care S.A. Bucuria le-ar putea lua în considerare, pe viitor, în momentul în care va decide să își asume mai multe responsabilități în cadrul comunității în care își desfășoară activitatea.

În activitatea sa, fabrica S.C. Bucuria ar trebui să țină cont de modul în care comunică pe canalele oficiale. Astfel, pe site-ul oficial al companiei:

–          există multe greșeli de exprimare, greșeli gramaticale și litere lipsă (de exemplu: la categoria “centru de pressă”);

–          pagina de start este în altă limbă decât cea oficială;

–          informațiile cuprinse în istoricul companiei sunt incomplete: nu este menționat când Fabrica Nr. 1 a devenit S.A. Bucuria, cine și de ce a ales acest nume; nu există informații despre actuala președinție; cine este Directorul General?;

(P.S: Mi-ar plăcea să aflu și informații despre logo-ul companiei, dacă a rămas același de-a lungul timpului?);

–          compania nu are butonul de abonare la newsletter;

–           nu există butonul de Facebook, Twitter pe site.

Pentru a-și păstra reputația obținută în peste 60 de ani de activitatea, S.C. Bucuria ar trebui să țină cont atât de modul în care comunică pe canalele oficiale, cât și de responsabilitățile pe care și le asumă în mod public.

comments

Adauga comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *