Școala de Activism – sună tentant, nu?

(Sursa)

Câteva luni în urmă am primit un newsletter în care eram informată de un nou proiect al Fundației Soros în România (www.soros.ro ). Numele proiectului – Școala de Activism – mi-a atras atenția în mod deosebit. Fiind o persoană activă, implicată în activitățile de voluntariat și în dezvoltarea societății și a comunității din care fac parte, m-am gândit că trebuie neapărat să devin unul dintre elevii cursurilor Școlii de Activism. De ce neapărat? Pentru că la cursuri aș fi aflat mai multe informații despre participarea publică, despre modul în care trebuie să reacționez în situația în care mi se încalcă anumite drepturi sau văd că se întâmplă acest lucru  unor prieteni sau cunoscuți, cum să motivez oamenii să susțină anumite cauze sociale și să-i încurajez să protesteze în momentul în care nu au fost consultați pentru luarea unei decizii publice sau consideră că aceasta le lezează drepturile, despre ce înseamnă de fapt să fii un cetățean activ și responsabil.

(Sursa)

Și cum atunci când îți dorești ceva foarte tare, de obicei obții (desigur cu dorință și mult efort), am fost selectată să particip la cursurile Școlii de Activism, care durează 4 luni. Cursuri:

  • Activism
  • Participare publică
  • Proiecte publice și achiziții publice. Cum să le monitorizăm și cum să ne informăm?
  • Transparență în relația dintre instituții și cetățean; acces la informații de interes public
  •  Social Media pentru activitatea unui ONG
  • Event planning
  • Participare publică și Discriminare și reacții la discriminare
  • Cum faci un proiect cunoscut. Recicleta

Au trecut trei luni de când frecventez cursurile săptămânale din cadrul Școlii de Activism. Fiecare dintre acesta este susținut de profesori cu experiență, oameni care ne împărtățesc din knowhow-ul și expertiza lor, de la lucruri teoretice, la activități practice. În decursul acestor luni am abordat subiecte ce țin de partea legală pe care orice cetățean trebuie să o știe atunci când vorbim de activitățile de interes public (cererea 544, termenul legal în care statul trebuie să răspundă la cererea cetățenilor, obligativitatea emiterii unui număr de înregistrare, Legea 52 etc.), la modul în care comunicăm și promovăm o cauză socială (atât offline, cât și online), educarea și schimbarea mentalității oamenilor, toleranța și conviețuirea în spațiul public, puterea exemplului etc.

Școala de Activism este un proiect complet de instruire a tinerilor privind participarea publică, este un program inovativ care își propune ca scop final să educe și să formeze viitori lideri, în jurul cărora să se construiască o comunitate activă și responsabilă.

(Sursa)

De proiecte similare are nevoie și Republica Moldova, unde există un sector non-guvernamental slab dezvoltat și care nu stă foarte bine la capitolul implicare civică și voluntariat. De aceea, Fundația Soros Moldova (www.soros.md ) ar trebui să se inspire de la colegii lor din România și să creeze un program asemănător, dar axat pe nevoile comunității, care să aducă un plus de valoare în cadrul acesteia.

comments

Adauga comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *