Search pe Google sau pe Facebook?

Zi de zi petrecem ore in sir navigand pe internet, in special pe Google si Facebook (in  medie 4 ore/zi). O facem pentru a socializa, a ne relaxa sau pentru a cauta informatii care ne intereseaza.

Se da urmatoarea situatie: esti conectat la net de pe telefonul mobil, iar in timp ce stai pe Facebook, te gandesti ca ai vrea sa cauti ce s-a mai scris despre o campanie care ti-a placut. Nu ar fi mai usor oare sa cauti aceasta informatie direct pe Facebook, decat sa deschizi o pagina noua de Google, asa cum te-ai obisnuit?

google-vs-facebook

 

(Sursa)

Lansez aceasta intrebare ca urmare a faptului ca Facebook a anuntat ca vom avea acces la o noua functionalitate – vom putea cauta informatii printre mesajele publicate de utilizatori. Pana la finalul anului, functia va fi disponibila pe toate tipurile de aplicatii.

Este un pas firesc, o directie catre care Facebook era normal sa se indrepte, insa ceea ce vreau sa evidentiez este faptul ca Facebook va cauta cuvantul cheie pe care le-ai ales in lista prietenilor tai si prin mesajele pe care le-au share-uit cu tine, nu pe intreaga retea. In aceasta situatie, daca am dat like la mai multe pagini (media, companii, ong-uri etc.), s-ar putea sa gasesc mai multe informatii atunci cand caut ceva pe Facebook. Insa daca am doar 100 de prieteni pe Facebook, nu stiu daca ma ajuta prea mult aceasta functionalitate.

Daca ar fi sa gandesc mai departe, in minte imi apar cateva intrebari:

  • Pe viitor Facebook va oferi posibilitatea utilizatorilor sa caute informatii dupa cuvinte cheie, pe toata reteaua? Ce se va intampla in cazul persoanelor care au setat optiunea ca mesajele lor sa poata fi vazute doar de prietenii lor?
  • Mesajele publicate pe paginile companiilor vor aparea in motorul de cautare desi utilizatorul nu a dat like paginii? Vor exista costuri in plus pentru asta?

In functie de schimbarile sau imbunatatirile  pe care le va aduce pe viitor, vom putea sa preconizam daca functia de SEARCH va deveni un tool indispensabil pentru utilizatori si daca acestia vor apela la ea la fel de mult ca la search-ul de pe Google.

Voi ce credeti ca se va intampla?

 

comments

  • Adi Durai

    Probabil cei de la Facebook se gandesc ca vor ingropa Google. In ultima vreme Google a tot inchis servicii oferite gratuit, precum Google Read. Un update la pagerank nu s-a facut de mai bine de un an. Urmeaza epoca Facebook iar in online va conta numarul de followers la paginile Facebook, noul "pagerank".Sper sa nu fim nevoiti sa ne mutam totul pe Facebook, sa inchidem site-urile si sa avem doar pagina de Facebook cu aplicatiile sale.

Adauga comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *